VZW Den Dries Petegem schenkt 926 euro aan VZW Canis Fidelis

Na 16 jaar heeft het bestuur van VZW Den Dries Petegem, ook Actiecomité Gaversesteenweg genoemd, beslist om de vzw te ontbinden. Het actiecomité werd destijds door de buurtbewoners opgericht om de onteigening af te wenden van 70 woningen langsheen de Gaversesteenweg. Er werden in de loop der jaren diverse acties georganiseerd om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen. “Door de opmaak van het nieuwe mobiliteitsplan voor Deinze dat in 2018 werd goedgekeurd, heeft het huidige stadsbestuur die plannen definitief verlaten”, zegt Ronny Vermeulen, één van de stuwende krachten van het Actiecomité. “De mogelijke onteigening werd ondertussen geschrapt uit de notariële aktes van alle bedreigde woningen, zodat de eigenaars eindelijk opgelucht kunnen ademhalen”, besluit hij.

Bij de ontbinding van een vzw is het wettelijk verplicht om de resterende gelden te schenken aan een andere vzw. “Wij hebben gekozen om ons kassaldo van 926 euro te schenken aan VZW Canis Fidelis te Deinze. Deze vereniging leidt Spaanse Waterhonden op tot assistentiehond voor mensen met diabetes of epilepsie en biedt de honden gratis aan de patiënten aan”, vertellen Rosanne De Coster en Luc Wanseele.

VZW Canis Fidelis focust vooral op kinderen en was de eerste organisatie in België die de opleiding tot meldhond voor mensen met diabetes aanbood. “Onze VZW is uniek in Vlaanderen”, vertelt oprichtster Laura Raiselis, “niet alleen qua opleiding van de honden, maar ook qua persoonlijke benadering van de patiënten. Wij selecteren de pups hoofdzakelijk op basis van karakter en aangeboren vaardigheden. Voor elke patiënt worden drie pups geselecteerd en na de gezamenlijke basisopleiding kunnen we dan gaan kijken welke pup het best bij de patiënt past en of de noodzakelijke klik aanwezig is.”

Anders dan bij andere organisaties koos VZW Canis Fidelis bewust voor een kleinschalige aanpak en wordt er niet gewerkt met pleeggezinnen. “Onze honden verblijven continu in ons centrum waar we de nadruk leggen op een huiselijke omgeving”, legt hondenbegeleider en vrijwilligster Sylvie Claeys uit. “Alle honden worden van bij de geboorte tot aan de definitieve toewijzing door onszelf opgeleid. Wij kennen de honden dan ook door en door wat het eenvoudiger maakt om de meest geschikte hond aan de patiënt toe te wijzen.”

De opleiding van de honden is zeer intensief en neemt ongeveer twee jaar in beslag. Het spreekt vanzelf dat de vzw alle hulp en steun kan gebruiken. “We zijn dan ook heel erg dankbaar voor deze schenking”, besluiten Laura en Sylvie.

De cheque van 926 euro werd inmiddels officieel door de afgevaardigden van VZW Den Dries Petegem aan VZW Canis Fidelis overhandigd. U kan VZW Canis Fidelis ook zelf steunen via de Warmste Week van Studio Brussel.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...