‘YOUCA Action Day’ bij Stad Deinze

Op donderdag 17 oktober 2019 is het YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag genaamd. Voor de dertiende keer engageren meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren tussen 15 en 20 jaar zich om één dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Ook stad Deinze neemt deel door acht studenten actief te laten meewerken in verschillende stadsdiensten.

“YOUCA, YOUth for Change and Action” is een organisatie voor en door jongeren. Ze wil hen stimuleren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Elk jaar in oktober organiseert ze de “YOUCA Action Day”. Dit jaar heeft deze plaats op donderdag 17 oktober. Op die dag engageren meer dan 15.000 jongeren, van het vierde tot het zevende middelbaar, zich om één dag aan het werk te gaan op een schooldag.

Op die manier kunnen zij van het werkleven proeven. Hun loon, 55 euro, schenken ze aan projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.  Dit jaar steunen ze samen met Trias ngo een jongerenproject in Guinee, waar het ondernemerschap bij jongeren gestimuleerd wordt. Deze jongeren in Guinee worden verenigd in sterke netwerken, hun deelname bij plattelandsorganisaties wordt verhoogd en er wordt ingezet om hun toegang tot microfinanciering te vergemakkelijken.

Maar ook in België worden enkele jongerenprojecten gesteund. “Stad Deinze registreert zich reeds enkele jaren als werkgever op de YOUCA-dag. Dit jaar laat ze acht studenten actief meewerken in verschillende stadsdiensten”, vertelt schepen van lokaal mondiaal beleid Trees Van Hove.

Jarne Van de Voorde (Leiepoort Campus Sint-Hendrik) helpt bij de dienst communicatie en onthaal (voormiddag) en bij de jeugddienst (namiddag). Laura De Schrijver (Emmaüs Aalter) bezoekt de gemeenteschool ‘t Wilgennest (Landegem). Maud De Wulf (Leiepoort Campus Sint-Hendrik) en Helena Vervaeke (Leiepoort Campus Sint-Hendrik) werken mee in Kinderopvang De Brieltuin. De bibliotheek in Deinze ontvangt Hanne Van de Putte (Leiepoort Campus Sint-Hendrik). De dienst omgeving krijgt ondersteuning van Mélanie Ysebaert (Leiepoort Campus Sint-Hendrik). Raf Werbrouck (Sint Bernardustechnicum, Oudenaarde) draagt zijn steentje bij in het WZC Karel Picqué en Robin De Meyer (Leiepoort Campus Sint-Hendrik) helpt in DC Leiespiegel aan de zijde van burgemeester Jan Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...