Wil jij een boomspiegel of boomtuintje adopteren?

GroenRood wil het meter-peterschap van boomtuintjes invoeren in Deinze. Mensen nemen dan de verantwoordelijkheid om een boomspiegel aan te planten en te onderhouden

Een boomspiegel is het stuk grond rondom de stam van een boom, meestal zo groot als de kruin van de boom. Deinze kent heel wat straten met aaneengesloten woningen, met weinig groene ruimte. Bewoners die geen tuin hebben, willen wellicht ook graag een groenere omgeving. Boomtuintjes bieden daarvoor een oplossing. Eén of meerdere boomtuintjes kunnen een straat enorm opfleuren en zorgen voor samenhorigheid in de straat.

Boomtuinen kunnen voor veel extra groen zorgen in de stad op extreem weinig grond. Ze brengen kleur, leven en sfeer in de straat. De natuurwaarde van de buurt wordt verhoogd doordat de planten in boomtuintjes kleine dieren, vlinders en vogels aantrekken. Door een boomtuin krijgt onkruid minder kans. Bewoners en hun kinderen kunnen veel plezier beleven aan het verzorgen van een boomtuintje.

Fractieleidster Annick Verstraete van GroenRood vraagt aan de gemeenteraad om de adoptie van boomtuintjes mogelijk te maken. Annick:‘ Mensen kunnen op elk moment een aanvraag doen via een” adoptieformulier”. De milieudienst registreert de adoptie, zodat bekend is welke buurtbewoner de zorg voor een boomtuin op zich neemt. Eenmaal de adoptie is geregistreerd, krijgt de aanvrager informatie over de aanleg en het onderhoud, met oa informatie over welke planten geschikt zijn.

De gezondheid van de boom blijft immers altijd voorop staan. Bovendien moet de veiligheid van voorbijgangers gerespecteerd worden. Dit betekent dat er geen planten met doornen of giftige bessen kunnen geplant worden. Op plaatsen waar de grond teveel doorworteld is kan gekozen worden voor een boomtuinbak. De goede zorgen, worden kenbaar gemaakt met een naambordje van de adoptie-ouder.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...