Buysse-prijs voor Ginette Filliers, Kastaars en Langeraert

Op de druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie van GroenRood werden naar jaarlijkse gewoonte de Buysse prijzen uitgereikt. Met de uitreiking van deze prijzen willen ze  elk jaar enkele verdienstelijke Deinzenaren-Nevelaars en hun engagement in de kijker zetten.

Co-voorzitter Flem Labarque: ‘Cyriel Buysse was in zijn tijd een gevierd schrijver en wordt nu nog steeds terecht hoog geprezen. Met deze prijs willen we stadsgenoten in de kijker zetten die het verschil maken op cultureel vlak. Hansbekenaar Frank Langeraert is dit jaar onze terechte laureaat. Wat hij, onder meer met Vlakaf doet voor zijn geliefde deelgemeente is bewonderingswaardig. Zijn laatste straffe daad is het boek met straatnamen waarvoor hij de inwoners uit alle straten bij elkaar bracht.’

Fenne Commere, co-voorzitter GroenRood:’ De Lucien Buysse prijs gaat naar mensen die volharden in een niet zo eenvoudige opdracht. Lucien Buysse was voor de Tweede Wereldoorlog wielrenner en won onder meer de langste Ronde Van Frankrijk ooit, na een heroïsche ontsnapping. We zetten hier graag mensen in de bloemetjes die zoals Lucien getuigen van ongelofelijk doorzettingsvermogen en volharding. De Kastaars van de Chiro van Landegem zijn de meer dan terechte winnaars van dit jaar. Deze afdeling van de Chiro richt zich in het bijzonder tot kinderen en jongeren die mentaal de dynamiek van de andere groepen moeilijk kunnen volgen. Dat op die manier alle kinderen kunnen genieten van de waarden van de jeugdbeweging willen we aanmoedigen.’

Ook op de laureaat van de Alice Buysse prijs is Peter Parmentier heel trots. ‘Alice Buysse was onderneemster maar ook een feministe en een gerespecteerde dierenrechtenactiviste. Met deze prijs willen we vrouwen belonen die zich uitzonderlijk verdienstelijk maakten. We zijn heel blij dat we deze prijs dit jaar aan Ginette Filliers mogen geven. Ze was jaren voorzitster van de Cultuurraad en mede aan haar super werk hebben we ons Cultuur Centrum te danken. Daarnaast is ze onder meer actief als wereldwinkelier, bezielster van de het Vooruit Toneel, voorleesster in het rusthuis en nog veel meer. Een vrouw naar ons hart!’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...