Deinze bestelt voor elk gezin of alleenstaande beschermend Liebaert mondmasker

Het stadsbestuur nam de beslissing om voor elk gezin minstens 1 mondmasker aan te kopen bij NV Liebaert Textiles. Bedoeling is om de beschermende maskers tegen 15 mei 2020 aan elk gezin of aan elke alleenstaande te bedelen. Het betreft 18.672 beschermende maskers. De stad zal zelf voor de bedeling zorgen. Het heeft geen zin om nu al de stad te contacteren om als bewoner aan een mondmasker te geraken. 

“Een mondmasker voor elk gezin is een goed begin”, stelt burgemeester Jan Vermeulen. “Op die manier kan de persoon in het gezin die de essentiële verplaatsing doet zichzelf en vooral ook de andere beschermen”.  

Het heeft ook weinig zin om grotere bestellingen te plaatsen. Liebaert Textiles produceert ook voor de zorgsector en heeft grote bestellingen binnen van andere nationale en internationale instellingen, zoals de Europese Commissie. Ook die moeten beleverd worden. Daarnaast zal de Federale en Vlaamse overheid toch ook inspanningen moeten doen, net als de werkgevers. Bovendien kan iedereen die dat wil nog steeds een beroep doen op diverse ateliers die mondmaskers aanbieden conform de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid. Ook in onze stad zijn er diverse ateliers die dit kunnen. Ik denk aan Perfecta, Crealief en Mamoiselle Arrangetout. 

Mondmaskers beschermen vooral de ander. Ze zorgen ervoor dat de droplets niet worden doorgegeven aan een andere persoon. Ze helpen vooral bovenop de bestaande maatregelen. Het blijft belangrijk om afstand te bewaren, je handen te wassen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Vele mensen vergeten dit. Maar mondmaskers zullen wel helpen in grootwarenhuizen en andere situaties waar de social distancing moeilijk wordt.  

De mondmaskers van Liebaert Textiles zijn drielagig en herbruikbaar. Ze kunnen gewassen worden op 60 graden. Bij de levering van het mondmasker zal ook een korte handleiding zitten om aan te tonen hoe men het masker correct moet gebruiken.

“Ik denk dat de regering tegen 1 juni 2020 het dragen zelfs zal verplichten. De effectiviteit is intussen in vele andere landen bewezen, ook al zal de discussie blijven. Voor mijzelf was het al duidelijk vanaf 15 maart dat we zelf met een oplossing zouden moeten komen. Uiteindelijk heeft ook de Federale Regering beslist om zelf maskers te maken. De mondmaskers van Liebaert worden intussen in de meeste Deinse zorginstellingen gebruikt conform de richtlijnen van het crisiscentrum. Het is jammer dat we dit niet eerder mochten doen, want we hebben kostbare weken verloren”, besluit Jan Vermeulen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...