Schakelzorgcentrum voor Covid-19 patiënten staat in de steigers

De gemeenteraad van Deinze spreekt zich op 23 april principieel uit over een samenwerkingsverband met negentien andere gemeenten en drie eerstelijnszones voor de organisatie van een schakelzorgcentrum waar Covid-19 patiënten kunnen opgevangen worden. Het AZ Maria Middelares Sint-Denijs-Westrem stelt haar oude materniteit met 29 bedden ter beschikking. Als de Vlaamse regering beslist dat het schakelzorgcentrum moet openen, is Deinze de beherende stad.

Momeneel betreft het enkel nog een complexe organisatorische voorbereiding, een Vlaamse verplichting die door de Oost-Vlaamse gouverneur wordt gecoördineerd. Of een dergelijk schakelzorgcentrum de deuren effectief moet openen, dat is een beslissing van de Vlaamse regering. In sterk getroffen regio’s, zoals rond Sint-Truiden en Aalst, zijn de eerste schakelzorgcentra operationeel. 

Deinze werd met het akkoord  van een stuurgroep aangesteld als beherende stad. Dit wil zeggen dat zij de administratie op zich neemt en werkt aan de oprichting van een interbestuurlijk samenwerkingsverband. Schepen Johan Cornelis, in Deinze o.a. bevoegd voor noodplanning, is aangesteld als algemeen coördinator. Dr. Johan Matthijs, voorzitter van de eerstelijnszone Schelde en Leie met zetel in Deinze, staat hem bij als coördinator zorg en welzijn. 

Een schakelzorgcentrum heeft twee grote doelstellingen: een vlotte doorstroming van patiënten vanuit het ziekenhuis of triagecentrum naar de thuissituatie mogelijk maken en de ziekenhuiscapaciteit maximaal voorbehouden voor complexe zorg en vrijwaren van niet-essentiële opnames. Een succesvol schakelzorgcentrum leunt op een performante eerstelijnszorg. Daarom zijn onder andere. diensten voor thuiszorg- en thuisverpleging, diensten maatschappelijk werk van de mutualiteiten, buurthulp en dergelijke  levensnoodzakelijke partners. Deze werken al vaak samen in een eerstelijnszone. 

Samenwerking tussen twintig gemeenten en drie eerstelijnszones

Er worden voor gans Vlaanderen dertig schakelzorgcentra gepland, waaronder zes voor de provincie Oost-Vlaanderen. Hun werkingsgebied valt samen met het werkingsgebied van twee à drie eerstelijnszones. Voor onze regio gaat het om twintig gemeenten en drie eerstelijnszones met in totaal 296.660 inwoners. Het werkingsgebied van de eerstelijnszones Schelde en Leie (rond Deinze), Panacea (rond Zottegem) en Vlaamse Ardennen (rond Oudenaarde) is de territoriale afbakening. 

Vlaanderen voorziet subsidies, maar ook aan de gemeenten wordt gevraagd een financiële bijdrage te leveren. De gemeenteraden van de twintig gemeenten en steden moeten op korte termijn hun akkoord voor toetreding geven, een overeenkomst met statutaire draagkracht goedkeuren en 1 effectief en 1 plaatsvervangend lid aanduiden voor het beheerscomité. Het gaat om de steden en gemeenten Ronse, Zottegem, Oudenaarde en Deinze, en de gemeenten Brakel, De Pinte, Gavere, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Nazareth, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zwalm en Zulte.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...