Stad koopt mondmaskers aan voor inwoners, handelaars en zorgsector

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop van 500.000 chirurgische maskers goed en keurde ook de machtiging goed om voor iedere inwoner vanaf 12 jaar een stoffen mondmasker te kopen. Deze beslissing kwam tot stand na overleg tussen het schepencollege en alle partijen van de gemeenteraad. De stad mikt op 15 mei om iedereen een masker bezorgen. Daarnaast wil de stad ook een strategische reserve van chirurgische mondmaskers aanleggen voor de zorg, de handel en wie tegen 15 mei nog geen stoffen masker zou hebben. De stad zorgt voor de bedeling. Het heeft geen zin om nu al contact op te nemen om aan een mondmasker te geraken.

De gemeenteraad van Deinze keurde gisteren de machtiging goed om voor iedere inwoner vanaf 12 jaar een stoffen herbruikbaar mondmasker te kopen. Om de zorgsector en op termijn de heropening van handelszaken te ondersteunen werd bijkomend de aankoop van 500.000 chirurgische mondmaskers goedgekeurd. 

“Mondmaskers beschermen vooral de anderen. Ze zorgen ervoor dat de droplets niet worden doorgegeven aan een andere persoon. Ze helpen in combinatie met de bestaande maatregelen. Het blijft belangrijk om afstand te bewaren, handen te wassen en zoveel mogelijk thuis te blijven. Mondmaskers kunnen vooral helpen in grootwarenhuizen en bij situaties waar social distancing moeilijker is” zegt Gunnar Claeys, fractieleider CD&V Deinze.

“Bij de heropstart van het normale leven kunnen we met mondmaskers elkaar zo veel mogelijk beschermen. Alleen als we allemaal samen werken kunnen we deze strijd winnen” klinkt het bij Freija Dhondt, fractieleider sp.a Deinze. 

“We kunnen daar kort over zijn: na de lockdown een mondmasker dragen is zorg dragen voor elkaar. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor” vult Annick Verstraete, fractieleider GroenRood Deinze aan.

“Mondmaskers zullen een grote rol spelen in de exitstrategie van de komende weken, en deel gaan uitmaken van ons alledaags leven. Het is belangrijk dat die exit slaagt en we langzaam ons leven en economie kunnen heropstarten, met mondmaskers weliswaar” zegt Tess Minnens, fractieleider Open Deinze. Bart Vermaercke, fractieleider N-VA Deinze beaamt dit: “De maskers zullen onmisbaar zijn bij de  hoognodige economische heropstart. Deinze maakt een verstandige keuze door in te zetten op verschillende types en leveranciers. Dat de beslissing eendrachtig gedragen wordt door de gemeenteraad is een opsteker voor de verdere aanpak in de stad.”

Ook Ortwin Depoortere, fractieleider Vlaams Belang Deinze toont zich tevreden: “Waar de federale overheid niet in slaagt, kan de stad Deinze wel. Over alle partijgrenzen heen werd unaniem beslist om elke Deinzenaar een mondmasker te geven. Aan hetzelfde zeel trekken om onze stad en haar inwoners doorheen de crisis te loodsen. Volle kracht vooruit om Deinze veilig en welvarend te houden.”

De stad zal zelf zorgen voor de bedeling van de maskers en mikt hiervoor op 15 mei. Het heeft geen zin om nu al de stad te contacteren om aan een mondmasker te geraken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...