Twee gezamenlijke bloklocaties moeten studenten door de examens loodsen

Ook studenten kregen het de voorbije maanden mentaal hard te verduren. Om het contact met leeftijdsgenoten op een veilige manier te laten verlopen, en tegelijkertijd ondersteuning te bieden in examenperiodes, richt de stad in Brielpunt in Deinze en de Foyer in Landegem twee bloklocaties in waar jongeren samen kunnen studeren. Kwetsbare jongeren zullen voorrang krijgen bij reservatie.

“We kregen de laatste weken uit verschillende hoeken signalen dat studenten het zeer zwaar hebben in deze coronaperiode”, zegt schepen van Jeugd Rutger De Reu. “Ze zitten al sinds 13 maart in hun kot en missen echt contact met leeftijdsgenoten. Bovendien is hun academiejaar compleet overhoopgegooid en wordt er verwacht dat ze zeer flexibel zijn in hun examenperiode. Dat weegt op hun gemoed. Daarom willen we hen extra ondersteunen”.

Studenten kunnen vanaf 2 juni terecht in de grote zaal van Brielpunt en in de Foyer in Landegem. Er zijn een 50-tal plaatsen voorzien, met respect voor social distance. Ook handgels en desinfecterend materiaal is voorhanden. Studenten moeten hun plaatsje wel reserveren via www.deinze.be/bloklocatie.

“Het was geen evidente oefening om dit te organiseren. Er staat enorm veel druk op het gebruik van infrastructuur in de stad. Lagere scholen gebruiken ruimtes om hun lessen te organiseren, de jeugdhuizen mogen nog niet openen en ook de bibliotheken hebben extra ruimtes nodig”, aldus De Reu, “maar met wat puzzelwerk zijn we er toch in geslaagd om ruimtes vrij te maken waar studenten niet in contact komen met andere gebruikers. Zo zal de Foyer in Landegem via een andere ingang bereikbaar zijn, zodat de ingang van de bibliotheek niet gebruikt hoeft te worden.”

“Voor kwetsbare jongeren gaan we nog een stap verder. Hun thuissituatie en het gebrek aan toegang tot sociale mediakanalen zorgt er voor dat ze dikwijls nog meer geïsoleerd zijn. Via toeleiding van het sociaal huis gaan we hen extra begeleiden. Zij kunnen hun plaatsje reserveren via de jeugddienst en krijgen ook steeds voorrang. Ze kunnen bij de diensten terecht als ze moeilijkheden ondervinden. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen aan succesvolle examens”, besluit Rutger De Reu.

Openingsuren:
Foyer Landegem, Stationsstraat 20 (bij de BIB Landegem)
Op maandag en vrijdag kunnen studenten er terecht  van 9 u. tot 17 u. Op dinsdag, woensdag en donderdag van 9 u. tot 19 u.

Brielpunt Deinze, Mouterijdreef 22
maandag tot en met vrijdag van 9 u. tot 17 u.

Reservatie verplicht via www.deinze.be/bloklocatie

Bijkomende informatie:
Rutger De Reu, schepen van Jeugd, [email protected] of 0473/564548

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...