Mudel verwerft belangrijk werk voor de collectie

In 2008 werd het monumentale schilderij van Xavier De Cock “Overtocht van het veer op de Leie te Latem” voor de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek verworven, een werk dat de kunstenaar kort na 1860 (toen hij definitief vestigde te Deurle) maakte.

Xavier De Cock (1818-1896) had ervoor ettelijke jaren in Frankrijk verbleven, samen met zijn broer César, en bracht vanuit Barbizon de mentaliteit van het ‘en plein air’-schilderen mee naar onze streek. Hij was dan ook de eerste professionele kunstenaar die onze Leiestreek in beeld bracht.

Koeien die de rivier overstaken, het was een dagelijks tafereel in onze regio langs de meanderende Leie. In het schilderij met het overtocht van het veer zien we de plaats in Deurle waar het vee met een ponton werd overgezet. Het indrukwekkend tafereel en het thema zou de kunstenaar zijn hele carrière weten te inspireren. 

Volgens dezelfde afmetingen als het bovenvermelde werk, meer dan 30 jaar later in 1891, schildert Xavier De Cock “Koeien steken de Leie over te Deurle”. Dit idyllisch spektakel gebeurde ongeveer ter hoogte van de huidige Auberge du Pecheur, waar de dieren op eigen kracht de rivier kunnen kruisen. Zelfs vandaag nog, bij voldoende lage waterstand uiteraard, kan dit schouwspel nog sporadisch worden waargenomen op deze locatie.

Vrij recent nog oogstte dit imposant schilderij hoge ogen toen het werd gepresenteerd in CRU op de Kouter te Gent, als het ware als symbool voor de kwaliteit voor onze streekproducten.

Door een grote inspanning van de eigenaars en de bemiddeling van Francis Maere Fine Arts Gallery kon dit belangrijk werk heden worden verworven voor de collectie van mudel – Museum van Deinze en de Leiestreek.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...