Natuurpunt inventariseert het broedgebied van de deinse Grutto’s met een drone.

De grutto is een heel bijzondere weidevogel,  met zijn steenrode kleur en zijn hoge steltpoten kan je hem makkelijk herkennen. De grutto heeft het de laatste tijd lastig om te broeden, door de toenemende droogte en een gebrek aan voedsel voor volwassen en jonge vogels.

Vaak worden de weilanden vroeg gemaaid zodat gruttonesten worden vernietigd. De grutto heeft gelukkig de weg gevonden naar een ontoegankelijk gebied van de Leiemeersen in Deinze: deze lente werden er liefst 34 exemplaren geteld. Uiteindelijk vonden zes koppels grutto en minstens evenveel koppels kievit er een broedplaats. Om de broedplaatsen van de grutto zo weinig mogelijk te verstoren, werd deze week gebruik gemaakt van een drone met warmtecamera om de juiste locaties van de grutto’s terug te vinden en te inventariseren. Zo weten we beter hoe we die kwetsbare broedgevallen kunnen beschermen.

Het natuurgebied in de bochten van de Leie is de enige broedplaats van grutto’s in de volledige Leievallei. Om de grutto’s beter te beschermen, probeert Natuurpunt zoveel mogelijk broed- en voedselgebied aan te kopen. Dit jaar alleen al kocht onze afdeling meer dan 16 ha hooiland in het grutto-gebied. Dit houdt in dat de broedzone later gemaaid wordt en dat we zorgen voor omliggende percelen met voldoende insecten voor de opgroeiende kuikens. Op die manier kunnen we deze iconische weidevogel behouden in de Leiestreek. Het aankopen kost handenvol geld, maar is volgens ons de enige manier om op een duurzame manier dit landschap en zijn unieke fauna en flora te beschermen. Wil jij ook je steentje bijdragen om deze unieke meersen mee te beschermen, dan kan je best ook lid worden van Natuurpunt. Alle voordelen vind je op www.natuurpunt.be.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...