Samenwerking met onze KeMoPoDi-zustergemeenten in tijden van corona

DEINZE – Hoewel de coronacrisis beperkt is gebleven bij onze Senegalese zustergemeenten, is de impact ervan op het leven in KeMoPoDi (gemeenten Keur Moussa, Pout en Diender) veel groter dan bij ons. Het middenveld ondersteunde onze partners met 4000 euro noodhulp en ook op langere termijn bouwen we de projectwerking verder uit.

Coronacrisis in Senegal
We zijn voldoende op de hoogte hoe de coronacrisis ons leven hier heeft veranderd, maar hoe is het met onze stedenbandvrienden in Senegal?

Er zijn momenteel 5.783 besmettingen en 82 overlijdens aan corona (totale bevolking Senegal = 16.743.930 inwoners).

In de KeMoPoDi-regio (zustergemeenten Keur Moussa, Pout en Diender) van onze stedenband is de crisis momenteel onder controle. Nochtans was de lockdown er veel rigider dan bij ons. In Senegal primeert duidelijk de gemeenschapszin.

Het land trok zijn lessen uit de aanpak van China en Europa en het heeft ook ervaring met de eerdere ebola-epidemie. Vanaf de eerste besmettingen heeft de regering heel strikte maatregelen genomen. Een staaltje van goed en kordaat bestuur! Gelukkig zijn de coronabesmettingen beperkt gebleven want de gezondheidszorg is er te weinig uitgebouwd om een grootschalige uitbraak te kunnen opvangen.

Onderwijs
De scholen heropenden op 25 juni en de schoolvakantie begint pas eind juli.

In Senegal was er geen sprake van online lesgeven. Er werden cursussen voorzien voor de laatstejaars (basis, secundair, hoger onderwijs) op de publieke televisiezenders. Vanzelfsprekend was dit echter niet want heel veel gezinnen beschikken niet over televisie of internet. Wat de impact zal zijn van de sluiting van de scholen op de doorstroming en de kennisachterstand is nu nog niet duidelijk. Ook de gevolgen voor de armere bevolkingsgroepen en de mensen waarbij de inkomens van de informele handel afhangen (straatkraampjes, verkopers langs de weg, …) is nog ongekend. De Senegalese regering probeert te helpen met vervangingsinkomens en het verdelen van voedselpakketten, maar of dat voldoende is weten we niet.

Noodhulp
“Er zijn verschillende noodhulpinitiatieven opgestart om KeMoPoDi te ondersteunen in deze coronacrisis”, vertelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor Lokaal Mondiaal Beleid. “In totaal is er een bedrag van 4000 euro voorzien. De ‘Vrienden van KeMoPoDi’ hebben 3800 euro gegeven voor de aankoop van beschermend materiaal (maskers, handschoenen, desinfecterende gel, …) voor de gezondheidsposten en andere openbare plaatsen in Keur Moussa, Pout en Diender. Daarnaast is ook een deel van het budget voorbehouden voor sensibilisering en bewustmakingscampagnes. De stedenbandraad ondersteunde met haar middelen de aankoop van 100 voedselkits voor de armere wijken in Pout”.

Structurele projecten
De stedenbandraad blijft ook op lange termijn structurele projectwerking uitbouwen. Zo is er een schoolproject dat de bouw van een informaticalokaal voorziet in het basisschooltje Pout 2, partnerschool van GBS De Vaart. Hiervoor is een budget van 7814,5 euro voorzien (ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen).

Een tweede project is het rondrijdend ‘Stedenbandhuisje’. Dat zal volgend schooljaar een bezoek brengen aan de basisscholen in Deinze en Lievegem om de leerlingen en leerkrachten kennis te laten maken met het leven, de cultuur, de gewoonten en de uitdagingen van onze KeMoPoDi-vrienden. Om dit project uit te bouwen werken we samen met de leerlingen Hout van het VTI Deinze. Dit project wordt ook ondersteund door de provincie Oost-Vlaanderen.

“Lokale besturen hier en in Senegal spelen een onvervangbare rol in een gezondheidscrisis zoals deze. We ervaren nu ook dat de capaciteitsopbouw van lokale besturen essentieel is in het voorkomen en het beheersen van gezondheidscrises zoals we die nu meemaken. Het is net de bedoeling van onze Stedenband om samen met het middenveld de democratische capaciteit van de lokale besturen te versterken. We werken momenteel aan een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met KeMoPoDi, waar participatie met het middenveld een belangrijke plaats inneemt. Hier werken de Deinse en Lievegemse bevolking heel nauw samen met de besturen door middel van de stedenbandraad. Dit gaat van meehelpen aan projecten (onderwijs, afval, gezondheid, gender) als het mee organiseren van uitwisselingsreizen, sensibiliseringsacties, …”, besluit Trees Van Hove.

Als je onze stedenband mee wil helpen uitbouwen, ben je van harte welkom bij het KeMoPoDi-team in de Stedenbandraad.

Info
Dienst Lokaal Mondiaal Beleid / Interlokale Vereniging Stedenband Lievegem/Deinze/KeMoPoDi
Mouterijdreef 22 – 9800 Deinze
09 381 68 72
[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...