Personeel en kinderen kinderopvang zijn heuse coronahelden!

Toen COVID-19 in maart 2020 ons land bereikte, konden we niet vermoeden dat dit virus vandaag nog steeds ons leven zou bepalen. Ook op de werking van de stedelijke kinderopvang had het virus een zware impact. Het ene draaiboek na het andere rolde de mailbox binnen met steeds nieuwe richtlijnen van Kind & Gezin en de overheid. Toch bleven alle onthaalouders en kinderbegeleiders heel gedreven en met veel enthousiasme de kinderen met een warm hart opvangen! Van echte helden gesproken!

Ons leven veranderde de voorbije maanden grondig. De coronamaatregelen hadden veel invloed op ons dagelijks leven. De lockdown van maart deed ons beseffen dat niets nog vanzelfsprekend is.

Ook de kinderopvang bleef niet gespaard van een hele reeks maatregelen om de pandemie het hoofd te bieden. Zowel de dienst kinderbegeleiders als de binnen- en buitenschoolse opvang werden overspoeld met draaiboeken van Kind & Gezin. Dit zijn heel handige werkinstrumenten die telkens opnieuw veel flexibiliteit vragen van onthaalouders en kinderbegeleiders van de binnen- en buitenschoolse opvang. Ouders moeten zoveel mogelijk telewerken, kinderen moeten in bubbels opgevangen worden, de strikte hygiënevoorschriften van Kind & Gezin zijn strenger dan voorheen, ouders zijn in de opvang niet toegelaten, dagelijks moet de koorts van de kinderen gemeten worden,…Kortom, heel wat wijzigingen in het werkveld! Ook voor de kinderen zelf is het niet gemakkelijk. Zij missen sociaal contact, voelen zich soms wat eenzaam, begrijpen al die veiligheidsmaatregelen niet,…

“Aanvankelijk konden alleen kinderen uit essentiële sectoren terecht in de opvangen. Onze medewerkers van de kinderopvang stonden onmiddellijk paraat zonder veel vragen te stellen over de mogelijke risico’s voor zichzelf of hun gezin. Het dagelijks applaus voor de zorgverleners was dus ook voor hen bedoeld! Voor mij zijn het echte coronahelden die ik graag eens in de kijker wil zetten”, zegt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor kinderopvang.

Tot op heden blijft ‘het nieuwe normaal’ de norm. Schepen Van Hove vindt het daarom belangrijk om met de kinderen te werken rond het thema ‘corona’. “In het Huis van het Kind bevindt zich een prachtig coronakunstwerk ‘Aan de ketting’ van kunstenaar Peter Wymeels waarover we met de kinderen in dialoog gaan”, zegt schepen van Hove. “Het is ook onze taak om de kinderen te leren hoe een mondmasker correct moet worden gedragen. Daarom geef ik kinderen en tieners demo’s over correct mondmaskergebruik”.

Ondertussen draait de kinderopvang verder op volle toeren.  

“Dankzij het efficiënt handelen van alle kinderbegeleiders en een grote portie geluk mag ik met trots zeggen dat we onze opvanglocaties coronavrij hebben kunnen houden. Hopelijk blijft het zo, want het kan snel veranderen. Geen enkele gezins-, groepsopvang of buitenschoolse opvanglocatie moest de deuren sluiten omwille van corona. We hopen alvast dat deze situatie zo kan blijven!”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...