Werken aan fietsers- en voetgangersbrug over de Leie op schema

De achtendertig meter lange klapbrug die het winkelhart van Deinze met de gratis Brielpoortparking zal verbinden werd ter plaatse gebracht op maandag 21 september. De werken zitten op schema. De Brielpoortbrug wordt nu verder geïnstalleerd. De timing van de werken is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar als alles vlot blijft verlopen zal de brug begin maart 2021 operationeel zijn.

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de toeristische Leie zal het winkelhart van Deinze verbinden met de gratis Brielpoortparking en wordt gefinancierd door stad Deinze en De Vlaamse Waterweg nv. De brug maakt onderdeel uit van het stadskernvernieuwingsproject Stedelijk wonen aan de Leie II, waarvoor de stad subsidies ontvangt van stedenbeleid Vlaanderen. Het project omvat de site van de voormalige stadsgasfabriek in de Louis Dhontstraat en de achterkanten van de Tolpoortstraat. Het projectgebied ligt in de stadskern en omvat de Tolpoortstraat, de Louis Dhontstraat en de Leieruimte stroomopwaarts de Leie. 

De klapbrug krijgt de naam Brielpoortbrug en is achtendertig meter lang en vier meter breed. Het ontwerp is van de hand van architecte Marie-José Van Hee, die nauw samenwerkte met Robbrecht & Daem. Eerder zorgde Marie-José Van Hee al voor het ontwerp van de Markt en de Leie-oevers in Deinze. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 meter kunnen gewoon onder de brug door varen, voor hogere schepen zal de brug openklappen. Het beperkte hellingspercentage van 4,5% zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers vlot aan de overzijde van de Leie geraken.

De brug werd geleverd op maandag 21 september en wordt nu ter plaatse verder geïnstalleerd door aannemer Herbosch-Kiere – Electro Goeminne. Dit zijn voornamelijk elektromechanische werken voor de beweegbaarheid van de brug. Aan de kant van de Brielpoortparking zal de nieuwe brug aansluiten op de Lucien Matthyslaan. Aan de andere kant van de toeristische Leie knoopt ze aan met het Antoon Van Paryspad. Een betere ontsluiting voor iedereen betekent dat de klanten vlot kunnen parkeren, dat er meer volk naar de winkels kan komen en dat de mobiliteit verduurzaamt. Aansluitend op de installatie van de brug volgen er deze winter wegeniswerken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...