25 jaar Hildes Kaasboetiek

Afgelopen weekend stond de winkel van Hildes kaasboetiek in de bloempjes wegens het 25 jarige jubileum. Wij waren wel eens benieuwd naar het levensverhaal van deze kaas speciaalzaak in onze stad.

Hilde Demarez, oprichtster en zaakvoerster van Hildes kaasboetiek groeide op op een landbouwbedrijf te Ruiselede. Als kind droomde ze er van om ooit een eigen zaak uit te baten. Als jobstudent bij de traiteur, de slager en de bakker kreeg Hilde alvast de smaak helemaal te pakken. Als zeventienjarige ging ze 3 jaar in de leer bij kaasmeesters José en Dirk Van De Walle in Tielt. Daar leerde ze de stiel van het kaasrijpen en van het verkopen. Ze leerde er veel bij en behaalde later het diploma van Kaasmeester.

Bijleren doe Hilde nu nog steeds, zo bezoek ze bijvoorbeeld regelmatig kaasmakers in het binnen- en buitenland om de beste producten te leren kennen.

De droom om een eigen zaak uit te baten kwam in 1995 eindelijk uit toen ze haar eigen kaasspeciaalzaak  “Hildes Kaasboetiek” in de Karel Picquélaan in Deinze opende.  Tien jaar later in 2005 trad ze toe tot de ‘Belgische Kaasridders’. Dit is de beroepsvereniging die de beste kaasmeesters van het land groepeert.

Dankzij de vakkennis die Hilde door de jaren heen heb opgebouwd werd ze in 2010 zelf tot kaasridder geslagen. In 2010 werd ervoor gekozen om de winkel volledig te vernieuwen en in een moderner jasje te steken. Tijdens deze verbouwingswerken wilde ze haar klanten echter niet in de steek laten. Als tussentijdse oplossing werden de klanten enkele maanden bediend vanuit de veranda, waar met een aangepaste toog en alle noodzakelijkheden de mogelijkheid werd voorzien om iedereen te kunnen bedienen. Na enkele weken hard werken, kon iedereen verwelkomd worden in de vernieuwde winkel.

In 2014, slechts een paar jaar na de volledige vernieuwing,  sloeg het noodlot echter toe en brandde de keuken in het pand volledig uit. Deze brand zorgde voor rook- en waterschade doorheen het volledige gebouw. De winkel werd opgefrist, en zowel de keuken als de werkplaats werden volledig vernieuwd. Na 3 maanden kon de winkel opnieuw geopend worden en er terug klanten bediend worden.
In 2015 werd Hildes kaasboetiek  bekroond met het kwaliteitslabel ‘Erkend kaasrijper’. Dit betekent niet alleen dat ze de kazen rijpen tot ze perfect “à point” zijn, deze titel staat ook garant voor een geselecteerd aanbod aan rauwe melkse kazen en fermierkazen, onderworpen aan hoge kwaliteitseisen.

In 2019 volgde nog de de titel ‘Mooiste Kaastoog van 2019’ met de wedstrijd ‘De Mooiste Kaastoog’ van  VLAM en ‘Kazen van bij ons’.

In 2020, 25 jaar later, is Hildes Kaasboetiek uitgegroeid tot een begrip in Deinze en omstreken. Hilde leidt haar zaak hoofdzakelijk alleen, maar krijgt hulp in het weekend door een parttime medewerker en enkele flexi-jobs en jobstudenten die komen bijspringen op de drukke momenten.

Wij kijken alvast uit naar het vervolg op die 25 jaar. Succes Hilde en team!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...