Deinse jongeren loodsen elkaar door de lockdown met SJID en TSJID-CHAT

Ook voor jongeren wegen de verstrengde coronamaatregelen mentaal door. Ze worden afgesneden van hun normale contacten met leeftijdsgenoten en veel vrijetijdsactiviteiten worden geannuleerd. Stad Deinze wil waken over het welzijn van de jongeren en slaat de handen in elkaar met de jeugdraad en alle Deinse jeugdverenigingen voor het unieke SJID-project.

“Toen de werking van de jeugdbewegingen werd stopgezet aan het begin van de tweede lockdown, kregen we heel wat signalen over het welzijn van de jongeren”, zegt Schepen voor Jeugd Rutger De Reu, “Jongeren hebben echt nood aan activiteiten in hun vrije tijd, om hun sociale contacten met leeftijdsgenoten te onderhouden, tegen de verveling, maar ook tegen de eenzaamheid. Waar we zagen dat jeugdbewegingen in de eerste lockdown voor hun leden een luisterend oor boden en online-activiteiten organiseerden, willen we dit nu samen met het volledige Deinse jeugdwerk opentrekken voor alle jongeren, zowel de georganiseerde als de niet-georganiseerde jeugd.”

SJID

Samen Jong in Deinze (SJID) is een project dat jongeren in Deinze wil verbinden in moeilijke tijden. Dat gebeurt via een facebookpagina waar naast een divers aanbod van (online) activiteiten ook ruimte is voor sensibilisering en informatie op jongerenmaat. Het geheel wordt aangevuld met een telefoon- en chatlijn die 7/7 tussen 10 u. en 22 u. bereikbaar is. 

ACTIVITEITENAANBOD

Minstens 3 maal per week worden (online) activiteiten worden voor jongeren georganiseerd. “Iedere woensdagmiddag zal een Deinse jeugdvereniging een activiteit uitwerken. Op vrijdagavond zal jeugdhuis Brieljant zorgen voor online-ontspanning en op zaterdagavond opent één van onze verenigingen of een groepje jeugdraadleden zelf het onlinecafé waar iedereen in chatrooms met elkaar een babbeltje kan slaan. We willen jongeren echt in contact brengen met elkaar en dat op een leuke manier door bijvoorbeeld samen online party games te spelen. Iedereen is er welkom! We hopen echt dat we een gezellige, jeugdige online community kunnen creëren.”, zegt Floren Muys, voorzitter van de Deinse Jeugdraad. 

“Het is uniek dat alle jeugdverenigingen op deze manier de handen in elkaar slaan en ook hun eigen werking openzetten voor leden van andere jeugdbewegingen en voor niet-georganiseerde jeugd.”, zegt Rutger De Reu, “Ook die laatste groep willen we echt bereiken. Zij zijn het meest kwetsbaar omdat ze hun vrienden enkel zien op school of op jeugdfuiven, wat door corona niet meer mogelijk is”.

TSJID-CHAT

Naast een resem activiteiten komt er ook een speciale telefoon- en chatlijn voor de Deinse jeugd. TSJID-CHAT staat voor Telefoonlijn Samen Jong In Deinze en Chat en is de komende weken 7/7 van 10 u. tot 22 u. te bereiken op nummer 0493 24 33 33, via Facebook SJID Samen Jong In Deinze en Instagram @samenjongindeinze. 

“Het is van belang dat jongeren over hun gevoelens kunnen praten met leeftijdsgenoten. Als ze zich eenzaam voelen, of worstelen met hun gemoed in deze moeilijke periode dan kunnen ze TSJID-CHAT contacteren en bellen of chatten met jongeren die professioneel werkzaam zijn in de jeugddienst. Onze medewerkers bieden een luisterend oor, staan open voor een vrije babbel of zullen – indien nodig – jongeren met andere diensten in contact brengen.”, zegt Rutger De Reu, “We geloven echt dat het belangrijk is dat jongeren weten dat andere jongeren voor hen klaar staan. Deze ‘peer-to-peer’-benadering heeft een zeer lage drempel, zodat niemand moet aarzelen om contact met ons op te nemen als het even niet meer gaat.”

TIPS EN INFORMATIE OP JONGERENMAAT

Via de facebook en instagrampagina van SJID zal het reeds bestaande hulpverleningsaanbod duidelijk in de kijker geplaatst worden. Zodat je als jongere ook weet waar je terecht kan met specifieke problemen of hoe je kan omgaan met bepaalde situaties. Op die manier willen we drempels verlagen voor jongeren die het moeilijk hebben en hen beter informeren.  Daarnaast zullen we ook tips op jongerenmaat delen om deze crisis het hoofd te bieden. 

Meer info:

Facebook SJID Samen Jong In Deinze

INSTAGRAM @samenjongindeinze

Telefoon 0493 24 33 33

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...