Oorlogsdagboek over mei 1940 aan Kanaal van Schipdonk

‘Er moesten nog een paar Duitse soldaten zijn omdat we nog geweerschoten kunnen horen. Die dag gaat stilletjes de nacht in. In de vooravond keren we terug naar het kanaal. Als we daar aankomen, worden we beschoten door onze eigen mensen. Godzijdank raken ze ons niet. Ze hadden beweging in de struiken gezien en dachten dat het Duitsers waren. Bij het oversteken van het kanaal werd de brug opgeblazen. Verschillende huizen werden vernietigd. Beneden aan de huizen was een winkel.’ Het dorp waarover het gaat is Merendree einde mei 1940. En de tekst komt uit het oorlogsdagboek van soldaat René Schuyten. Hij vocht samen met zijn vriend Paul Landau aan het Kanaal van Schipdonk in een laatste poging om het Duitse leger tegen te houden.

Het verhaal van de beide soldaten verschijnt binnenkort in het tijdschrift Het Land van Nevele.

Het was historicus Jan Maes, gids in het Holocaustmuseum in Mechelen, die het dagboek ontdekte. Paul Landau was joods. Beide soldaten zouden de oorlog overleven.

André Bollaert nam een aantal uittreksels over die zich afspeelden in Het Land van Nevele in mei 1940. Beide mannen zagen hoe tientallen Belgische soldaten zich overgaven aan de Duitsers en het kanaal overstaken.
‘Landau en ik zijn de enigen die liever vechten dan zich overgeven. We vragen ons af wat er van België zal worden als de oorlog verloren is. De anderen zijn moreel gebroken. Dat is onze situatie.’ klinkt het.’

René Schuyten zal zich na zijn krijgsgevangenschap tijdens de oorlog samen met zijn vrouw Nelly Opstelten nog inzetten om opgejaagde joden te verbergen.

Wie het artikel  wil lezen, kan nog een abonnement nemen op het tijdschrift. Dit kan door 20 euro te storten op het rek. nr. BE69 0013 9516 8578. Er worden vier tijdschriften per post opgestuurd.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...