Skatepark Briel opnieuw open onder nieuwe voorwaarden

Na herhaalde incidenten op het skatepark Briel in de Mouterijdreef besliste de stad op 9 november het park tijdelijk te sluiten. Deze sluiting wordt nu opgeheven, nadat lokale skaters samen met de schepen van Jeugd nieuwe regels uitwerkten. Er zal ook werk worden gemaakt van een plaatsverbod voor wie zich in de toekomst niet aan de regels houdt.

“De beslissing om het skatepark te sluiten was niet evident”, zegt schepen van jeugd Rutger De Reu, “enerzijds wil je iedereen zin vrije tijd gunnen, zeker in coronatijden, anderzijds konden we de ogen niet meer sluiten voor de overlast. Het herhaaldelijk niet naleven van de coronaregels, waardoor de kans op besmettingen steeg, was daarbij de spreekwoordelijke druppel.”

Na het sluiten van het skatepark werd op vraag van de schepen overleg gepleegd met de lokale skaters. “Niet omdat zij per se het meest voor overlast zorgden, maar wel omdat we van hen wat verantwoordelijkheid verwachten op het skatepark. Zij zijn onze ogen en oren en we hebben hen altijd betrokken bij de werking van het park. Na het gesprek was het voor hen ook duidelijk dat ze actie moesten ondernemen om het imago van het skatepark en skaten in het algemeen terug op te blinken.”, zegt Rutger De Reu.

De lokale skategemeenschap maakte een aantal nieuwe regels op die zullen worden opgenomen in het bestaande reglement. Ze engageren zich ook om iedere 14 dagen op en rond het skatepark een zwerfvuilactie te organiseren en zullen op structurele momenten overleggen met de jeugddienst om zaken die mislopen te bespreken. Om de volksgezondheid tijdens de coronaperiode te garanderen is het dragen van een mondmasker op het skatepark altijd verplicht, tenzij je effectief aan het skaten bent. Om het aantal gebruikers in de weekends tijdens deze coronaperiode te beperken wordt het skatepark op zaterdag- en zondagvoormiddag ook exclusief voorbehouden aan kinderen jongeren dan 12 jaar.

“Dat ze zelf met een aantal nieuwe regels en engagementen naar ons kwamen, is een zeer sterk signaal. Jongeren moet je kansen blijven geven, ook al loopt er wel eens een wiel af.”, besluit schepen De Reu, “We starten met een nieuwe lei, maar ik wil wel heel duidelijk zijn: wie nu nog wat mispeutert zal individueel worden aangesproken en we zullen niet aarzelen om desnoods een plaatsverbod uit te spreken.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...