Meer dan 500 trapauto’s gered dankzij 90 jaar ervaring!

Familie Van Assche, weliswaar een familie met een bijzondere passie…

Wat begon met een restauratieproject voor het Speelgoedmuseum van Mechelen is vandaag de dag uitgedraaid op een eigen privé collectie van om en bij de 250 unieke trapauto’s. 

Grootvader Jozef (87) was en is nog steeds gekend in binnen- en buitenland voor de restauratiewerken van oldtimers. Ook autogarages uit de buurt deden beroep op de vakkennis van Jozef om het plaatwerk aan auto’s uit zware verkeersongevallen te herstellen.In 1995, op dat moment gepensioneerd carrossier, kreeg hij wel een heel bijzondere vraag vanuit het speelgoedmuseum van Mechelen. Voor de tentoonstelling Koninklijk Speelgoed werd hem de vraag gesteld om het uitvoeren van restauratiewerken aan enkele trapauto’s. ‘Ik moest er niet lang over nadenken’ zegt Jozef ons. ‘Als tegenprestatie kreeg ik een trapauto waar ik mij op kon uitleven, eentje dat nood had aan een grondige restauratie’ gaat Jozef verder. Na wat opzoekingswerk bleek deze van het merk Torck uit Deinze te zijn, tevens de thuisbasis van Jozef.

Ook de zoon Geert (61), die de kneepjes van het vak als houtbewerker kent, was direct aangesproken tot dit kleine wagentje. Beiden vullen elkaar goed aan. Houten mallen die vervaardigd worden door Geert worden vervolgens door Jozef gebruikt om de metalen plaat over te kloppen om bijvoorbeeld ontbrekende wieldopjes te vervaardigen. Vakmanschap en samenwerking in zijn meest pure vorm!

‘Dankzij ons vader werd het ook mogelijk om naast de metalen trapauto’s ook de trapauto’s gemaakt uit hout nieuw leven in te blazen’ vertellen de zonen van Geert, Ward (32) en Bert (29).
Ook zij hebben de ‘microbe’ al elk 20 jaar in hun bloed.

Een van de vele opmerkelijke verhalen is toch wel deze van hun trapauto, model Francorchamps, van de firma Torck uit Deinze. ‘Deze hebben we net op tijd van de vorige eigenaar kunnen aankopen’, vertelt Bert. ‘Blijkbaar had hij er wel een heel ongewone bestemming voor. De achterzijde van het plaatwerk zou hij met een slijpschijf openwerken en zo een elektrische motor in voorzien. Zodat zijn zoon er een hogere snelheid mee kon halen. Gelukkig door ons gered van de ondergang’,  besluit Bert. 

De Coronaperiode van de afgelopen maanden was de ideale periode om na 25 jaar verzamelen even alles op een rijtje te zetten. Hun eigen collectie trapauto’s is talrijk en divers.

‘We restaureren niet enkel onze eigen trapauto’s, ook stukken uit collecties van collega verzamelaars worden door mezelf, mijn zoon en kleinzoon Ward zorgvuldig gerestaureerd en zo in de staat gebracht zoals ze in der tijd de speelgoedfabrieken verlieten’ vertelt Jozef met een terechte fierheid.

We kunnen dus concluderen dat de familie Van Assche dankzij hun vakkennis, ervaring en het vele geduld samen met hun eigen collectie maar ook de restauratiewerken aan de vele trapauto’s van collega verzamelaars het getal van 500 trapauto’s makkelijk overstijgt. Het redden van een stuk erfgoed staat bij hen dan ook zeer centraal. Maar ook het delen van deze bijzondere passie. 

Vandaag, 6 december, is voor iedere speelgoedverzamelaar een speciale dag. Maar bij de familie Van Assche misschien net dat tikkeltje meer. We vieren op deze dag natuurlijk de verjaardag van Sinterklaas maar ook de oudste kleinzoon Ward viert zijn verjaardag. Wel heel bijzonder voor een familie die hun hart verloren heeft aan dit nostalgisch stukje speelgoed.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...