Ook in coronatijd krijgen cultuurverenigingen subsidies van de Stad

Corona strooit voor heel wat verenigingen roet in het eten. Niet alleen kunnen veel activiteiten niet doorgaan, ook de subsidies dreigen in het gedrang te komen. Op initiatief van Schepen van Cultuur Rutger De Reu keurde de gemeenteraad donderdag echter een uitzonderlijke afwijking op het stedelijke reglement goed, waardoor zowel bestaande als nieuwe verenigingen voor hun werking in 2020 subsidies zullen krijgen.

Leiespiegel Deizne

“Van maart tot december lagen de meeste van ons socio-culturele verenigingen nagenoeg stil door corona”, zegt schepen voor Cultuur Rutger De Reu, “omdat het merendeel van de subsidies worden uitgekeerd op basis van het aantal activiteiten, dreigde ook op financieel vlak een aderlating.”

De gemeenteraad keurde echter op 17 december een noodbesluit goed waardoor het reglement tijdelijk wordt gewijzigd. “Verenigingen die voor activiteiten in2019 een dossier hadden ingediend, moeten zich aanmelden en zullen opnieuw subsidies krijgen op basis van de activiteiten van 2019. De verenigingen die in 2020 geen subsidies hebben gekregen voor het werkjaar 2019, kunnen in 2021 hun programma voor het werkjaar 2020 toch indienen. Ze krijgen een basissubsidie  en krijgen een werkingssubsidie op voorwaarde dat ze dit bedrag verantwoorden met facturen voor 2020.”, aldus Rutger De Reu, “ook de voorwaarde dat je minstens 8 activiteiten moet organiseren om in aanmerking te komen, zal dit jaar vervallen.”

“Naast de extra coronasubsidies die we eerder dit jaar uitbetalen en ook volgend jaar zullen uitbetalen, zal ook deze wijziging zorgen voor een leefbare werkingskas voor de verenigingen. Ze verdienen dit en we hopen met zijn allen dat ze in 2021 met veel energie opnieuw kunnen opstarten”, besluit Rutger De Reu.

Aanvragen kunnen vanaf 1 januari tot 1 maart worden ingediend op de dienst Cultuur van de stad.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...