Vernieuwend kampaanbod bij platvvorm

Bij kunstenaarsinitiatief platvvorm (Kalkhofstraat) is sinds de komst van het Rariteitenkabinet muziek pertinent aanwezig. Bezielster Lore Maegerman spreekt van “muziek en bij uitbreiding kunst”, omdat het Rariteitenkabinet verschillende kunsttakken samenbrengt. Vanuit die missie ontwikkelde Lore samen met twee gelijkgestemden een gloednieuw aanbod van kinderkampen.

“Twee jaar geleden organiseerde ik muziek-gerichte kampjes die vertrokken vanuit een boek”, vertelt Lore. “Op een van de eerste kampjes ontstond als vanzelf een volledige voorstelling. De kinderen maakten naast de muziek ook decors, speelden toneel, knutselden, schreven teksten,… Een onvergetelijke totaalervaring, waarbij de focus op muziek niet langer primeerde. Daar wilde ik meer van.”

Yannick Coucke van naaiatelier OOtje had hier wel oren naar. Samen met Lore zocht ze een kampformule die handwerk en muziek samenbracht. Dat werkte zo goed, dat ze besloten om vanaf de komende paasvakantie nog breder te gaan. Ze nodigden illustratrice en creatieve duizendpoot Pascale Pettersson uit. De werkwijze van haar knutselatelier ‘Wasdanu’ sluit naadloos aan bij die van het Rariteitenkabinet en OOtje. Pascale zegde toe en zo begon een gezamenlijk traject met één doel: warme, creatieve en inclusieve kampen organiseren waarin elk kind zich goed voelt en zijn eigen ding kwijt kan. De ruime zalen en de prachtige tuin van platvvorm vormen alvast de perfecte locatie om dit waar te maken.

Lore, Yannick en Pascale hebben jaren ervaring in hun vakgebied en in het werken met kinderen. Ze delen dezelfde visie op creatieprocessen. “De weg is belangrijker dan het doel”, zegt Pascale. “In onze kampjes scheppen we vanuit een verhaal een ruim creatief kader, waarin elk kind zijn plek heeft.” Ruim staat echter niet voor chaos. Yannick: “We werken in een heldere structuur, die de nodige rust schept om de eigenheid van elk kind te bewaren. Onze kampjes zijn inclusief, dus kinderen die snel overprikkeld geraken, moeten hier ook terecht kunnen.”

Omwille van die geborgenheid aanvaarden ze maximum 8 kinderen per begeleider. Tijdens het kamp kunnen kinderen tussendoor terecht in vaste hoeken, verspreid over de zalen en de tuin. De meeste hoeken nodigen uit tot creativiteit, maar er komt ook een rustgevende snoezelplek.

Boeken spelen een hoofdrol. “Wij zitten alledrie met een stevige boekenverslaving”, zegt Pascale, “en een goed kinderboek draagt alles in zich om de fantasie te prikkelen. Kinderen worden vanzelf verhalenmakers, decorbouwers, kostuumontwerpers, muzikanten, uitvinders, acteurs,…”

Dit trio bruist van de energie. Een vernieuwende samenwerking, meer dan het volgen waard!

Meer info over het nieuwe kampenaanbod vind je op https://www.rariteitenkabinet.org/muziteiten-kinderen/vakantiekampjes.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...