Stad Deinze zet Belgische en Deinse muziekscene in de kijker tijdens Week van de Belgische Muziek

Van 8 tot 14 februari organiseren VI.BE en VRT samen met diverse culturele spelers de Week van de Belgische muziek. Ook de Stad Deinze biedt vanuit het Leietheater een resem activiteiten aan met een ferme brok Belgische muziek en een duik in de geschiedenis van de Deinse muziekscene.

Foto: Caronline De Meyer

“De Belgische muziekscene gaat door zwaar weer door corona”, zegt schepen van Cultuur Rutger De Reu, “meer dan ooit moeten we elke kans grijpen om hen te steunen. Deinze is onder meer door de Brielpoort historisch één van de belangrijkste promotoren geweest van muziek in Vlaanderen, het is dan ook logisch dat we voor dit initiatief mee op de barricaden staan.”

Lokale playlists vormen de TOP98

Leietheater deed een oproep bij diverse groepen om een Belgische playlist op te stellen. Zo stelden het ziekenhuispersoneel, muziekcafé Elpee, Deinse jeugdverenigingen, vrijwilligers van Stad Deinze, Deinse muzikanten en Deinse socio-culturele verenigingen hun eigen playlist samen. Elke ochtend om 10u lanceert Leietheater één van deze playlists via sociale media. De lokale radio Radio Tequila laat dagelijks tussen 18 en 19u een selectie uit deze playlist-van-de-dag horen. Tijdens dat uurtje zal er bovendien een vertegenwoordiger uit die groep of vereniging geïnterviewd worden.

Uit deze zes playlists zal een TOP98 worden samengesteld. De TOP98 wordt op zondag 14 februari vanaf 12u uitgezonden op Radio Tequila.  “We roepen iedere Deinzenaar op om te stemmen op zijn/haar favoriete Belgische nummer via de website van het Leietheater. Stemmen kan van maandag 8 tot vrijdag 12 februari.”, zegt cultuurmedewerker Christophe Blomme. 

Hometown of Music -expo

“Sinds de jaren 70 herbergt onze stad een pak muziekgeschiedenis en ook heel veel lokaal talent. Je kan gerust spreken van een echte Deinse muziekscéne. We willen die rijke geschiedenis opnieuw in beeld brengen”, aldus Schepen Rutger De Reu. “Leietheater brengt dit visueel in beeld via een raamexpo aan de Brielstraat. De affichemuur brengt een mooi overzicht van de Deinse muziekscene via affiches, platenhoezen, flyers, enz, onder het motto ‘Hometown of Music.’. Met dank aan vele Deinzenaren die hun archief in doken en ons mooi beeldmateriaal bezorgden.”

Bekende Deinzenaren steunen de Belgische muziek

Ook een resem bekende Deinzenaren scharen zich achter deze week van de Belgische Muziek. Vanuit het atelier van Stief Desmet verzorgt KRAFT een DJ-set met Belgische muziek. Op zaterdagavond kan je heupwiegend genieten van Onda Sonora via een livestream op de Facebookpagina van Kraft Collective. Op woensdag 10 februari brengt stadsdichter Steven Van de Putte een poëtische ode aan een Belgische klassieker tijdens de lunchpauze. Deze ode kan gevolgd worden op de Facebookpagina van Leietheater.

Tot slot maakt Leietheater een muzikale roadtrip doorheen Deinze. Dagelijks brengt een gekende Deinzenaar met een hart voor muziek een ode aan haar/zijn ultieme nummer van Belgische makelij. Dagelijks om 19u zal er een filmpje met een muziekgezicht gelanceerd worden via de Facebookpagina van Leietheater. “We hopen zo het belang van Belgische muziek in onze stad in de kijker te zetten, en uiteraard ook de mensen even te laten wegdromen naar al die mooie momenten die ongetwijfeld terugkomen nadat iedereen gevaccineerd is tegen corona”, besluit Schepen van Cultuur Rutger De Reu.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...