Brielpoortbrug geopend

De voorbereidende werken startten in het najaar van 2019 en de brug zelf werd op maandag 21 september 2020 geleverd. Het waren aannemer Herbosch-Kiere en Electro Goeminne die zorgden voor de verdere installatie, ook de omgeving van de brug werd heraangelegd.

Stad Deinze en De Vlaamse Waterweg nv. financierden de brug, die onderdeel maakt van het stadskernvernieuwingsproject Stedelijk wonen aan de Leie II, waarvoor de stad subsidies ontving van stedenbeleid Vlaanderen. Het project omvat de site van de voormalige stadsgasfabriek in de Louis Dhontstraat en de achterkanten van de Tolpoortstraat. Het projectgebied ligt in de stadskern en omvat de Tolpoortstraat, de Louis Dhontstraat en de Leieruimte stroomopwaarts de Leie. De totale investering voor de bouw van de brug bedraagt 3 miljoen euro waarvan 2.470 000 euro voor de stad Deinze en 530.000 euro voor De Vlaamse Waterweg nv.Het ontwerp is van de hand van architecte Marie-José Van Hee, die nauw samenwerkte met Robbrecht & Daem. Eerder zorgde Marie-José Van Hee al voor het ontwerp van de Markt en de Leie-oevers in Deinze.
Het beperkte hellingspercentage van 4,5% zorgt ervoor dat fietsers en voetgangers vlot aan de overzijde van de Toeristische Leie geraken. De Brielpoortbrug is achtendertig meter lang en vier meter breed. De stad koos voor een mechanische klapbrug in plaats van voor een vaste, hoge brug. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 meter kunnen gewoon onder de brug door varen, voor hogere schepen klapt de brug open.
De brug zal momenteel nog lokaal bediend worden vanuit het technisch gebouw naast de brug. In de loop van april 2021 zal de brug op afstand bediend worden vanuit het centraal bedieningsgebouw in Evergem.Aan de kant van de Brielpoortparking sluit de brug aan op de Lucien Matthyslaan. Aan de andere kant van de Toeristische Leie knoopt ze aan met het Antoon Van Paryspad. Een betere ontsluiting voor iedereen betekent dat de klanten vlot kunnen parkeren, dat er meer volk naar de winkels kan komen en dat de mobiliteit verduurzaamt. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit: “De nieuwe Brielpoortbrug creëert een aangename ervaring voor zowel de fietsers als de voetgangers en respecteert de noodzakelijke doorvaart van de schepen.
Daarnaast zal de brug ook een stimulans zijn om het traject met de fiets of te voet af te leggen.”Als de omstandigheden het toelaten, plannen wij op zaterdag 15 mei om 15 uur een feestelijke opening in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken mevrouw Lydia Peeters.
De achtendertig meter lange klapbrug over de Toeristische Leie verbindt voortaan het winkelhart van Deinze met de gratis Brielpoortparking. Ze is ook een belangrijke schakel in het netwerk voor voetgangers en fietsers in de stadskern. Je kunt in het stadscentrum van de ene aangename plek naar de andere wandelen en fietsen. De brug is een realisatie van de stad en de Vlaamse Waterweg nv.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...