Van timmermansknecht in Nevele tot armendokter in Gent

Cesar Fredericq (1817-1887) was het niet eens met zijn stiefvader die hem naar een timmermansatelier stuurde. Samen met zijn broer begon hij studies geneeskunde aan de nog jonge Gentse universiteit. Beiden slaagden met brio in hun opzet. Cesar vestigde zich als huisarts in de Gentse Sleepstraat en werd een dokter van het volk, toen het woord nog moest worden uitgevonden.

Volgende maand verschijnt zijn levensverhaal als themanummer in het streektijdschrift voor erfgoed en geschiedenis ‘Het Land van Nevele’
De arbeiders konden gratis bij hem terecht, al was het maar voor een troostend woord. Hij werd ook dokter van het weeshuis ‘de rode lijvekes’ maar zijn grote strijd voerde hij tegen de vele moordende epidemies die Gent toen teisterden. ‘Dag en nacht was hij in de weer’ vertelde zijn zoon Simon in zijn dagboek. Hij stelde zijn eigen geneesmiddel samen.

Cesar was ook politiek actief. In 1848 steunde hij de opstand in Parijs en was aanhanger van de republiek. Als Vlaamsgezind gemeenteraadslid van de Liberale Partij ijverde hij met succes in Gent voor een betere hygiëne ter bekamping van de cholera. Hij schreef ook gedichten en enkele volksboeken over genees- en plantkunde.

Zijn band met Nevele bleef intens. Toen zijn vader overleed, kwamen moeder Marie Comparé en zijn (half)zusters Loveling bij hem inwonen. Later zat neef Cyriel Buysse enkele jaren bij hem op kot.

Wie het boeiende verhaal van deze merkwaardige Nevelaar wil lezen, kan eventueel een abonnement nemen op het tijdschrift ‘Het Land van Nevele’ (20 euro). Meer info: www.landvannevele.com.

Bart D’Hondt van Liberas (vroegere Liberaal Archief) schreef een voorwoord en noemt Cesar ‘een kleine grote man’. De redactie was in handen van Stefaan De Groote, voorzitter van de heemkundige kring ‘Het land van Nevele’.  

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...