Ontwerp jouw droomstad Deinze

In het kader van het beleidsplan ruimte organiseert het stadsbestuur van 1 maart tot 1 mei een toffe opdracht voor kinderen en jongeren uit de lagere en middelbare school. Zij kunnen op een creatieve manier tonen hoe hun droomstad Deinze er zou uitzien 50 jaar in de toekomst. Op deze manier wil de stad ook de mening van kinderen en jongeren horen over hoe Deinze in de toekomst als stad kan worden georganiseerd op tal van domeinen. 

De beleidsplanning ruimte van de Vlaamse overheid wil een antwoord bieden op actuele en toekomstige uitdagingen zoals verdichting in steden, leefbare dorpen, vergroening, publieke ruimte en mobiliteit, lokaliseren van industrieterreinen in functie van versnippering, invulling ruimte op een toekomstgerichte en duurzame manier rekening houdend met de bestaande infrastructuur, beschermen van natuurdomeinen,… 

Stad Deinze hecht hierbij veel belang aan de mening van de inwoners, in het bijzonder van kinderen en jongeren. Daarom lanceert ze een opdracht ‘Ontwerp je droomstad’ voor kinderen en jongeren uit de lagere en middelbare school. Hierin kunnen zij op een creatieve manier hun ideeën uitwerken. Ze leven zich in in de rol van tijdsreiziger en reizen naar Deinze, 50 jaar in de toekomst. 

We stellen aan kinderen en jongeren de volgende vragen: Wat zie je om je heen in Deinze? Welke mooie plekken zijn er nog, welke minder mooie locaties zijn veranderd? Welke opvallende gebouwen kan je zien? Hoe verplaatsen de mensen zich tussen de verschillende dorpen en hoe zien de winkels eruit? Hoe draag je zorg voor andere mensen, planten, dieren en welke leuke dingen kan je allemaal doen in jouw stad? Welke kleuren, geuren en vormen neem je waar?

Hierop antwoorden mag door middel van een verslag, vlog, blog, tekening, maquette, knutselwerk, postkaart, filmpje en nog veel meer. Belangrijk is dat ze tonen of vertellen hoe hun droomstad Deinze er zou uitzien over 50 jaar, en hoe dit verschilt van het Deinze vandaag. 

Deelnemers maken kans op een Deinse cadeaubon ter waarde van 25 euro.

Met de inzendingen wil de stad zich kunnen inleven in de leefwereld van kinderen en jongeren en te weten komen hoe die leefwereld in de toekomst eruitziet. Zo kan met het beleidsplan ruimte ook een antwoord geboden worden op de wensen van de jongste generaties in Deinze. Zij vormen onze toekomstige generatie die op een duurzame manier met het stedelijk weefstel moet omgaan”, zegt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening en stedenbouw. 
De wedstrijd gaat van start op maandag 1 maart en loopt tot donderdag 1 mei. Inzendingen kunnen worden ingediend via www.goedgezegd.deinze.be of via [email protected]. Tekeningen, maquettes, … kunnen ook aan het onthaal van dienstencentrum Leiespiegel afgegeven worden ter attentie van de dienst strategie, kwaliteit en participatie.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...