Heemkundige vindt middeleeuws handschrift uit Poesele

Soms moet je als vorser een beetje geluk hebben. Toen Jan Luyssaert, erevoorzitter van de heemkundige kring het Land van Nevele, onderzoek deed in het Rijksarchief, trof hij een boekje aan dat precies nog nauwelijks was bekeken.

Het bleek een zogenaamd renteboek te zijn van 1442 uit Poesele. Er zijn in Vlaanderen al oudere exemplaren ontdekt maar voor onze streek en zeker voor Poesele dat net dit jaar zijn 900-jarig bestaan viert, is het een merkwaardige vondst en enorme toevalstreffer. 

Het gaat om de eigendommen van een zekere Boudin Borlute. Volgens Jan Luyssaert gaat het wellicht om een telg van de bekende Gentse familie Borluut. Het was Elisabeth Borluut die samen met haar men Joos Vijd in dezelfde periode de opdracht gaf om het Lam Gods te maken. 

Jan Luyssaert legt op dit ogenblik de laatste hand aan een publicatie over de geschiedenis en de oude plaatsnamen van Vosselare. Nog tot 15 april kan men voor 12 euro dit werk aan een voorintekenprijs verwerven. Zie www.landvannevele.com.   

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...