JH Brieljant is een Attent-jeugdhuis

JH Brieljant nam deel aan het project Attent, een initiatief van VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) en Formaat (Federatie van Vlaamse jeugdhuizen) met ondersteuning van Gezonde Gemeente. Zo laat JH Brieljant zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers, dat het aandacht besteedt aan veiligheid en gezondheid en dat het zich inzet voor een positief feestklimaat. Het stelde een alcohol- en drugsplan op en behaalde zeven van de acht Attenties, zaken waaraan Brieljant aandacht wil schenken om een veilige feestomgeving te creëren.

Een werkgroep bestaande uit beroepskrachten, vrijwilligers, jeugdraadsleden en bezoekers stelde een alcohol- en drugsplan op. Het plan bevat een visie en vier pijlers: afspraken en procedures, vorming en voorlichting, doorverwijzen en EHBO en structurele maatregelen. Door deze pijlers grondig uit te werken behaalde JH Brieljant zeven Attenties van het project Attent. De Attenties worden aan de ingang van het jeugdhuis gevisualiseerd door sterpictogrammen. 

“De zeven Attenties informeren de bezoeker dat het jeugdhuis informatie ter beschikking stelt rond een aantal gezondheidsrisico’s en veilig verkeer en dat het gratis water, oordoppen en condooms aanbiedt”, vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor jeugd. “Bovendien is er een EHBO-koffer om bezoekers die onwel worden de eerste zorgen aan te bieden en volgden vrijwilligers een aantal vormingen over deze onderwerpen. Al deze aandachtspunten werden ook geïntegreerd in een algemeen alcohol- en drugsbeleid, waardoor de vrijwilligers van JH Brieljant goed op de hoogte zijn wat van hen verwacht wordt bij een probleemsituatie.”

Drugpunt werkte ook mee aan dit project. “Door de coaching van Drugpunt maakten we het alcohol- en drugsplan op vanuit een theoretisch kader”, zegt Filip Vervaeke, schepen bevoegd voor drugpreventie. ”De drugpreventiewerker zorgde er bovendien voor dat de inhoudelijke invulling van het plan vanuit de werkgroep zelf kwam. Zo zijn de vrijwilligers extra gemotiveerd om dit beleid toe te passen.”

Intussen is het terras van het jeugdhuis ook coronaveilig heropend op woensdagnamiddag van 12 tot 17.30 uur en op vrijdagavond van 16 tot 23.30 uur.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...