Lokaal Mondiale Raad bedankt leden met totebags

In 2019 wijzigde de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking in Lokaal Mondiale Raad. Deze adviesraad maakt een belangrijk deel uit van het globaal lokaal mondiaal beleid, dat streeft naar solidariteit met het Zuiden, een duurzaam beleid en een structurele verandering. De raad schenkt haar leden een duurzame totebag als bedanking voor hun inzet. 

In 2019 kreeg de vernieuwde adviesraad de uitdaging om de traditionele ‘ontwikkelingssamenwerking’ een veel bredere invulling te geven en om ‘lokaal’ en ‘mondiaal’ te verenigen. 

We zijn heel blij met de weg die we tot nu hebben afgelegd”, vertelt Trees Van Hove, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid. “Het beleid wordt steeds sterker onder meer dankzij de waardevolle inzet van de adviesraad. Andere belangrijke werkingen binnen het mondiaal beleid zijn de Stedenband KeMoPoDi, Deinze Fairtradegemeente, de jaarlijkse 11.11.11-werking en Café Solide. Al deze diensten werken samen om het lokaal mondiaal beleid te realiseren.”

“Onze adviesraad heeft onder meer als taak om de bevolking te sensibiliseren en te informeren over de Noord-Zuidproblematiek”, vertelt voorzitter Johan Vanlauwe. “Aan het stadsbestuur verstrekken we advies om het mondiaal beleid in Deinze verder te versterken. We organiseren ook activiteiten met duurzame en globale thema’s. We hopen in de toekomst nog meer in te zetten op ondersteuning en uitwisseling van onze expertises. Jaarlijks kunnen projecten in het Zuiden met een werking in Deinze ook rekenen op subsidies. De rol van de raad hierin is om het stadsbestuur hierover te adviseren en hopelijk zoveel mogelijk organisaties een duwtje in de rug te geven.”

Totebags voor alle leden

“We willen de leden bedanken met een totebag, een nuttig en duurzaam geschenk”, zegt schepen Trees Van Hove. “We doen ook graag een oproep naar nieuwe leden om bij onze adviesraad aan te sluiten. Alleen zo kunnen we voldoende draagvlak creëren om onze doelen te bereiken”.

Op de totebag vind je het vernieuwde logo van de Lokaal Mondiale Raad en de 17 SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties). De ontwikkelingsdoelstellingen zijn het kader om economie, milieu en sociale rechtvaardigheid met elkaar in evenwicht te brengen. In de tas vind je een informatiebrochure van de SDG’s, een SDG-pin en een drinkfles van stad Deinze.

Een vooruitblik naar het najaar

Een lokaal mondiaal beleid kan pas duurzaam zijn als het voldoende gedragen en mee bepaald wordt door de inwoners. Dit najaar staan alvast een aantal lokaal, mondiale activiteiten op de agenda:

  • Op 25 september heeft de tweede editie van de LEF-fietstocht plaats (Lokaal, Ecologisch en Fairtrade). Deze voert de deelnemers langs een aantal leuke en lekkere tussenstops bij lokale en mondiale handelaars. 
  • Hou van 6 tot en met 16 oktober de website en Facebookpagina van stad Deinze in de gaten voor heel wat nieuws over de Week van de Fairtrade. Er zijn dit jaar ook mooie prijzen te winnen.
  • De bibliotheek organiseert vanaf oktober opnieuw een reeks interessante lezingen in het thema Armoede. 
  • Op vrijdag 15 oktober kan je op de Boerenmarkt in Landegem kennismaken met het beste van lokale en mondiale partners in Deinze.
  • De Zuidprojecten die dit jaar subsidies ontvangen van stad Deinze, worden in het najaar voorgesteld aan het grote publiek. 
  • Naar jaarlijkse gewoonte heeft op 11 november de 11.11.11-omhaling plaats.

Info

Dienst Lokaal Mondiaal Beleid

Mouterijdreef 22, 9800 Deinze

09 381 68 71

[email protected]www.deinze.be/lokaalmondiaalbeleid .

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...