Requiem voor een nummer

Weinigen zullen er bij stilstaan, maar 1 september 2021, wordt  voor Deinze een historische datum: dan wordt immers het instellingsnummer 50914 voorgoed van de tabellen geschrapt. Dat betekent dat de autonome academie voor Schone Kunsten van Deinze, opgericht in 1860, na 161 jaar ophoudt te bestaan. 

William Ploegaert: “Voor wie, zoals ik, jarenlang plichtsgetrouw maar ook trots het nummer 50914 bij de correspondentie met het departement onderwijs vermeldde, is dit een droevig moment. Het getal leunde ook dicht aan bij mijn geboortedatum (5904) die dan ook vaak het ezelsbruggetje was om het te onthouden. 

Het lijkt een detail, maar aan het schrappen van dit nummer zijn belangrijke consequenties verbonden. In de eerste plaats uiteraard het opgaan van de “tekenschool” in het grotere geheel van de “Kade”. Dat wil zeggen: voortaan zijn “tekenschool en muziekschool” één grote “kunstenschool”. Daarmee worden twee zeer uiteenlopende “culturen” (scheppende en podiumkunsten) samengevoegd. Dat is niet evident, ook al geeft het extra mogelijkheden tot interdisciplinaire projecten. Maar er blijft een groot verschil in mentaliteit tussen de autonome, scheppende kunstenaar en de aan verschillende factoren onderworpen podiumkunstenaar. Hopelijk vindt de algemeen directeur in Deinze hier het nodige evenwicht. 

Toch trek ik met spijt een streep door het nummer 50914. Het tijdperk van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Deinze en al zijn coryfeeën (Raveel, De Keyser,…) is voorgoed voorbij. 

William Ploegaert

Voormalig directeur SASK Deinze”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...