Stem mee voor de Deinse cultuurprijzen

In 2021 kent stad Deinze in samenwerking met de Cultuurraad drie cultuurprijzen toe: de prijzen voor cultuurspreiding, voor educatie en voor erfgoed. Stemmen op de genomineerden kan van
1 tot 30 september via
www.deinze.be/cultuurprijzen. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de uitreiking op zondag 24 oktober in Leietheater. Elke cultuurprijs omvat een blijvend aandenken en een financiële beloning van 500 euro. 

“De cultuurprijzen worden tweejaarlijks uitgereikt aan Deinzenaars of Deinse organisaties. We doen dit om het culturele leven aan te moedigen en om individuen en organisaties die zich op cultureel vlak verdienstelijk hebben gemaakt in de kijker te zetten”, stelt schepen van cultuur Rutger De Reu. “Dit jaar worden er prijzen uitgereikt in de categorieën cultuurspreiding, educatie en erfgoed.”

Kandidaten konden tot 1 augustus hun dossier indienen. Van 1 tot 30 september kan elke Deinzenaar een stem uitbrengen op één van de volgende genomineerden via www.deinze.be/cultuurprijzen

“Elke winnaar krijgt een blijvend aandenken onder de vorm van een kunstwerkje en een financiële beloning van 500 euro”, besluit Rita Rogiers, voorzitter van de Deinse Cultuurraad.

1. Cultuurprijs voor cultuurspreiding

Arscene vzw: jaarlijks organiseert deze vrijwilligersorganisatie een 25-tal activiteiten rond de thema’s woord, smaak en kindertheater maar het hoofdaccent ligt op de brede muzikale programmatie. In februari 2020 vierde Arscene zijn tienjarig bestaan.
Davidsfonds Landegem: brengt volwassenen en kinderen bij elkaar die houden van cultuur. Samen beleven ze taal, geschiedenis, erfgoed en kunst in heel Vlaanderen en Brussel.
De Kwelm: brengt jaarlijks kwaliteitsvolle theatervoorstellingen naar cultuurcentrum Leietheater (onder meer ‘Het Gezin Van Paemel’) en organiseerde ‘Urtnekeeriere’, gratis voorstellingen in de Deinse deelgemeenten.
Kaart- en Teerlingclub Sint-Hubert: organiseert van 15 juni tot 15 september 2021 een fotowandelzoektocht ‘Wie heeft het grootste hart?’ in het centrum van Deinze en Petegem: een mooie uitstap voor het hele gezin.
Les amies de Charles: een bruisende groep vrouwen uit Deinze en omstreken van alle leeftijden, maten en gewichten, die ervan houdt om samen te swingen en te zingen op onder meer de kerstmarkt, Sint-Poppoplein, Kaandelpark en Vlaanderen Zingt.
Papierhuis Marie Milart: stelt al meer dan drie jaar een maand lang gratis een etalage in de Tolpoortstraat ter beschikking voor kunstenaars (schilderen, boetseren, houtsculpturen,…). Zo hebben al tientallen kunstenaars hun werken kunnen tentoonstellen en zelfs verkopen.

2. Cultuurprijs voor educatie 

Ferm Petegem-aan-de-Leie (leesgroep): organiseert driemaal per jaar een boekbespreking. Het concept is eenvoudig: elk lid leest individueel hetzelfde boek en daarna bespreken ze samen de leeservaringen onder professionele begeleiding.
Liliane De Grijse: zij kreeg kunst met de paplepel mee: balletlessen, toneel en voordracht, beeldende kunst, tentoonstellingen, … Ze schreef een theatermonoloog over de Red Star Line, de rederij die ook vele Deinzenaren tussen 1873 en 1934 van Antwerpen naar Amerika vervoerde.
vzw De Kunstgreep: een sterke en kwaliteitsvolle vrije kunstacademie waarbij dagelijks een 30- tot 40-tal cursisten de lessen tekenen, aquarellen, schilderen en modeltekenen volgen onder de deskundige leiding van zeven docenten. 

3. Cultuurprijs voor erfgoed

Dunsa: roepnaam voor de Kring voor Geschiedenis, Kunst en Erfgoed van Deinze en de Leiestreek. Dunsa heeft vanuit zijn historische belangstelling (oudheidkunde, plaatselijke geschiedenis, folklore incluis) gezorgd voor talrijke voordrachten, tentoonstellingen en een indrukwekkende reeks publicaties (biografieën en jaarboeken). 
Heemkundige kring ‘Het Land van Nevele’: vierde vorig jaar zijn 50-jarig jubileum. De Heemkundige kring werkt regelmatig samen met Dunsa voor voordrachten, geologische boringen, wetenschappelijk onderzoek en Open Monumentendag, en publiceert driemaandelijks een tijdschrift met 695 geabonneerden.
VLAKAF (Frank Langeraert): Frank ijvert actief om de voetwegen open te houden of terug open te stellen. Hij schreef recent een boek (‘Van Begijnhofstraat tot Zandelaan’) waarin alle Hansbeekse wegen, voetwegen, kerkwegels en dergelijke worden beschreven: geschiedenis, naamgeving door de eeuwen heen, … 

Meer uitleg over de genomineerden vind je op www.deinze.be/cultuurprijzen 

Op 24 oktober wordt tijdens de prijsuitreiking in Leietheater bekend gemaakt wie bekroond wordt met een cultuurprijs.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...