Week van de Pleegzorg

Op 12 november start de Week van de Pleegzorg. Als pleegzorggemeente gaat stad Deinze het engagement aan om pleegzorg en de pleeggezinnen in Deinze te ondersteunen. In het kader van de Week van de Pleegzorg worden daarom enkele kleine acties ondernomen en wordt de organisatie Pleegzorg Oost-Vlaanderen in de kijker gezet.

Pleegzorg Oost-Vlaanderen zet zich in om kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen in hun buurt een thuis te bieden. Pleegzorg is er voor iedereen die bij pleegzorg betrokken is: pleegkinderen, pleeggasten, ouders, pleeggezinnen, gastgezinnen en pleegzorgdiensten. Meer dan 8.000 kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking en/of psychiatrische aandoening wonen in een pleeggezin in Vlaanderen. In totaal staan bijna 6.000 gezinnen klaar om hen op te vangen en een warme thuis te bieden. Ook in Deinze zetten reeds 24 gezinnen hun deuren open voor deze kinderen, jongeren en volwassenen. Stad Deinze kreeg in 2020 het label van Pleegzorggemeente. 

“Meer dan ooit is het duidelijk hoe kwetsbaar onze gezondheid is, zowel fysiek als mentaal. Voor kinderen en volwassenen die zich in een kwetsbare situatie bevinden, willen we ons inzetten. Via deze Week van de Pleegzorg willen we dit op een laagdrempelige manier in de kijker zetten. We hopen met onze kleine acties Pleegzorg te ondersteunen in hun missie en daarbij eventueel gezinnen aan te spreken die een warme thuis kunnen bieden aan iemand die dit niet heeft. Het is belangrijk dat we de pleegzorggezinnen in Deinze en daarbuiten de erkenning geven die ze verdienen, voor het fantastische werk dat ze elke dag leveren”, vertelt schepen Trees Van Hove, bevoegd voor Huis van het Kind.

Acties

In de bibliotheken van Deinze en Landegem wordt een boekenkast of etalage ingericht rond het thema pleegzorg. Je vindt er fictie en non-fictie boeken over pleegzorg, voor jong en oud. Wie meer informatie wil over Pleegzorg Oost-Vlaanderen kan er ook een infobrochure vinden.

Alle buitenschoolse kinderopvanglocaties in Deinze krijgen kleurplaten met een begeleidende brief. De kleurplaat werd ontworpen door illustratrice Kathleen Amant en handelt over diversiteit in families. Op die manier kunnen we kinderen en hun familie ook betrekken bij het verhaal van diversiteit. 

Infosessie

Wie interesse heeft in pleegzorg of meer informatie wil over de werking, kan op zaterdag 20 november om 14 uur een informatiesessie bijwonen van Pleegzorg Oost-Vlaanderen. Tijdens deze sessie krijg je meer informatie over pleegzorg en de verschillende vormen. De infosessie heeft plaats in de lokalen van Sig vzw, Pachthofstraat 1, 9308 Gijzegem (Aalst). Inschrijven kan via de website www.pleegzorg.be/kalender

Info

Huis van het Kind Deinze

Mouterijdreef 22

9800 Deinze

09 381 68 70

[email protected] 

Pleegzorg Oost-Vlaanderen

09 223 90 99

[email protected]

www.pleegzorgvlaanderen.be/oost-vlaanderen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...