Stadsdichter vereeuwigt Donzapark in postkaart

Rond de jaarwisseling lanceert de stadsdichter een nieuwe postkaart over Deinze. Met het Donzapark prominent in beeld richten stadsdichter Steven Van de Putte en fotograaf Ive Steyaert zich in dit STADSGE z/d ICHT tot de senioren in de Leiestad.

SAR

In het gedicht ‘Hier wil ik oud worden’ staat de stadsdichter stil bij de vele initiatieven om van Deinze een seniorenvriendelijke stad te maken. Zo bezingt hij de drempelvrije publieke ruimte en de verlaagde perrons in het station van Deinze. Het is een herwerking van het gedicht dat hij schreef naar aanleiding van het gouden jubileum van de stedelijke adviesraad voor senioren (SAR) op 12 november. “De voorzitter van de SAR, Hervé Huys, daagde mij uit om het seniorenbeleid in het algemeen en de werking van zijn adviesraad in het bijzonder in een gedicht te vereeuwigen. Een uitdaging die ik in dank aanvaardde. Zo bevat het gedicht een knipoog naar de ludieke Sinterklaasactie die de stedelijke adviesraad op 5 december 2008 organiseerde om voor lagere perrons te pleiten”, weet Steven Van de Putte. “Het gedicht is een droom die uitkomt. Voor mij één van de hoogtepunten van onze viering rond vijftig jaar SAR. Wie onze geschiedenis kent, zal veel anekdotes herkennen”, reageert SAR-voorzitter Hervé Huys opgetogen. 

Nooit laten vallen

Schepen van senioren en woonzorg Conny De Spiegelaere sluit zich daarbij aan. “De stadsdichter heeft het over een stad die de senioren nooit laat vallen. Dat vat ons beleid mooi samen. Deze versregel verwijst niet alleen letterlijk naar de valpreventie-initiatieven van de stad zoals het  gemeenschapsproject BOEBS ‘Blijf op Eigen Benen Staan’, maar ook naar onze permanente strijd tegen de vereenzaming van onze senioren zoals ‘Oproep 17’ waarmee wijkwerkers senioren opbellen.”

Donzapark 

In het beleid tegen vereenzaming zijn aangepaste woonvormen in Deinze een belangrijk speerpunt. In het gedicht ‘Hier wil ik oud worden’ staat dan ook het Donzapark centraal, het seniorendorp in hartje Deinze.  Steven en Ive lieten zich inspireren door de fraaie buitenomgeving in wat zij het achttiende dorp van Deinze noemen. De slingerende wandelpaden en waterpartijen zijn gebaseerd op satellietfoto’s van rivierdelta’s in het Amazonegebied. “De diversiteit in woonvormen zorgt ervoor dat mensen hier vloeiend samenleven als zijriviertjes van dezelfde gemeenschap. Ze vinden hier steun en warmte bij elkaar”, weet Steven. 

Cultuur voor iedereen 

Schepen van cultuur en woonbeleid Rutger De Reu: “Zoals we in onze stad ons woonbeleid steeds meer afstemmen op het samenleven van verschillende generaties, willen we ook cultuur op maat van elke leeftijd brengen. Cultuur is er immers voor iedereen. De stadsdichter heeft dit goed begrepen. Hij brengt zijn poëzie niet alleen via moderne media, maar brengt ze met behulp van onze stadsdiensten ook huis aan huis met een klassieke postkaart. Een mooie attentie voor wie in deze barre tijden extra kwetsbaar is”. 

Praktisch

Het STADSGE z/d ICHT wordt gratis bus aan bus verspreid in Donzapark, via het Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen en in alle woonzorgcentra van de stad. Het gedicht en foto zullen ook gepubliceerd worden op de facebookpagina van Zeventiendorpen. 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...