Wijzigingen parkeerbeleid vanaf juli 2022

Het bestek voor een nieuwe concessieovereenkomst voor het parkeerbeheer in Deinze ligt op 16 december ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Naast de controle en handhaving zal de nieuwe concessiehouder ook nieuwe parkeerautomaten, parkeersensoren in de Tolpoortstraat en Markt en een systeem van sms- en appparkeren moeten voorzien. De tariefwijzigingen en wijzigingen voor bewonerskaarten en blauwe zones zullen, na goedkeuring door de gemeenteraad, ingevoerd worden bij het ingaan van de nieuwe concessie, 1 juli 2022.

“De huidige parkeerautomaten in Deinze zullen worden vervangen door gloednieuwe automaten die werken met een kentekensysteem”, vertelt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor mobiliteit. “Je zal voortaan je nummerplaat moeten invoeren in plaats van een ticket achter je voorruit te leggen. Zo zal de parkeerwachter op basis van je nummerplaat zien of je hebt betaald en hoe lang je op de parkeerplaats mag staan. Er zal ook een systeem van sms- en appparkeren uitgerold worden. Daardoor zullen de parkeerautomaten niet één op één vervangen moeten worden. Zowel voor de parkeerautomaten als voor het sms- en appparkeren wordt in het bestek extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid.”

Bijkomende wijzigingen in het parkeerbeleid

De tarieven van het betalend parkeren zullen ook vanaf 2022 wijzigen. Hiervoor zal het retributiereglement betalend parkeren worden gewijzigd en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad van december. De nieuwe voorgestelde tarieven zijn:

  • 1 euro voor één uur parkeren.
  • 2,5 euro voor twee uren parkeren.
  • 4 euro voor drie uren parkeren.

Het gratis halfuur parkeren blijft behouden. De retributie voor het niet geldig parkeren wordt opgetrokken van 20 naar 25 euro per dagdeel. De prijs voor een bewonerskaart wordt 60 euro voor een volledig jaar, zowel voor betalende als blauwe zones. Bewonerskaarten worden alleen nog uitgereikt aan bewoners die niet over een eigen parkeerplaats beschikken. Verder zullen bewonerskaarten voor de Markt, Tolpoortstraat, Gentstraat en Kortrijkstraat niet meer geldig zijn in de straten zelf maar op nabijgelegen parkings. Bewoners van de Markt en Tolpoortstraat kunnen terecht op de centrumparking in de Brielstraat, bewoners van de Kortrijkstraat en Gentstraat kunnen gebruik maken van de Martinusparking.

De betalende en blauwe zones in Deinze blijven grotendeels gelijk. De blauwe zone in Merendree wordt afgeschaft. Er worden een viertal shop-en-go-plaatsen voorzien voor klanten van de lokale handelaars. In de Peter Benoitlaan in Deinze wordt een bijkomende blauwe zone (2 u.) ingevoerd.

Hogervermelde wijzigingen zullen na goedkeuring door de gemeenteraad ingevoerd worden bij het ingaan van de nieuwe concessie, 1 juli 2022.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...