Provincie Oost-Vlaanderen lanceert samen met Gent en Deinze een nieuwe fietsrouteplanner

De Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde samen met de steden Gent en Deinze een fietsrouteplanner. Deze nieuwe routeplanner zorgt ervoor dat fietsers de meest ideale route kunnen bepalen voor functionele verplaatsingen onder andere naar het werk, naar de school of naar de winkel. De fietsrouteplanner werd ontwikkeld omdat de huidige routeplanners niet altijd aan de behoeften van fietsers voldoen.

 “Iedere fietser die gebruik maakt van een fietsrouteplanner is wel al eens op een minder aangename of ronduit gevaarlijke route verzeild geraakt. Met deze nieuwe routeplanner, die de Provincie samen met verschillende steden en gemeenten ontwikkelde, is de kwaliteit verzekerd en worden onaangename verrassingen voor de Oost-Vlaamse fietsers tot een absoluut minimum beperkt. Deze toepassing heeft bijvoorbeeld bijzondere aandacht voor verkeersveiligheid en zet in op het maximaal gebruik van fietssnelwegen.”

gedeputeerde Riet Gillis, bevoegd voor Mobiliteit

Plannen van een fietsroute

Het platform heeft twee mogelijkheden bij het plannen van een fietsroute. Via de optie ‘fietsen’ kan men een kortere fietsroute plannen. Daarnaast kan men ook kiezen voor ‘fietsen langs netwerken’. Daarbij krijgt de fietser een aangenamere route die de fietssnelwegen en lokale fietsnetwerken zoveel mogelijk benut. Het platform laat toe deze op de kaart te visualiseren. Beide opties houden steeds rekening met zowel veiligheid als comfort. De fietsrouteplanner werkt als een planner om vooraf een route uit te stippelen, maar werkt niet als een echte navigator zoals Google Maps.

De Provincie wil samen met de deelnemende steden en gemeenten het digitaal platform verder uitbouwen met onder andere specifieke routering voor verschillende types van fietsers (stadsfietsen, e-bikes, racefietsen) en routering die rekening houdt met gevaarlijke punten voor fietsers of met wegenwerken. Intussen beslisten ook de gemeenten Laarne, Wetteren, Sint-Niklaas, Eeklo, Erpe-Mere en Stekene om mee in te stappen in het project.

Zowel burgers als lokale besturen kunnen assisteren om de fietsroutes te optimaliseren. Achterliggende data kunnen eenvoudig aangepast en verbeterd worden in Openstreetmap (OSM). De fietsrouteplanner combineert op een slimme manier OSM met overheidsdata over het functioneel en lokale fietsnetwerk, fietssnelwegen en wegenwerken.

“Met deze nieuwe fietsrouteplanner wordt het voor de inwoners en de bezoekers van de stad Gent gemakkelijker om hun fietstochten door en naar Gent te plannen langs de vele veilige en fietsvriendelijke wegen op het nieuwe Gentse fietsknooppuntennetwerk. De bewegwijzering wordt momenteel volop aangebracht.”

schepen van Gent Filip Watteeuw, bevoegd voor Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

De nieuwe fietsrouteplanner is te vinden op de website van stad Deinze – https://www.deinze.be/fietsrouteplanner

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...