Winnaars toegankelijkheidsprijs 2021

Braavo Trend Store & Tea Lounge en De Speelvogel zijn dit jaar de winnaars van de toegankelijkheidsprijs in Deinze. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan handelaars en vrije beroepen die hun zaak toegankelijk maken voor personen met een beperking. Omwille van de coronacrisis worden de prijzen voor 2020 en 2021 dit jaar samen uitgereikt.

Handelszaken en vrije beroepen kunnen een aanvraag indienen om het toegankelijkheidslabel te verkrijgen. Vier handelszaken stelden zich kandidaat. Het stadsbestuur kende het label toe aan twee handelszaken na een plaatsbezoek van de stedelijke adviesraad voor personen met een beperking (STAPB) 

Om het label te bekomen moet het pand voldoen aan een aantal criteria. Op basis daarvan wordt beoordeeld of het handelspand met dienst- en/of winkelfunctie voldoende toegankelijk is voor personen met een lichamelijke, visuele, auditieve en/of verstandelijke handicap. Met dit initiatief wordt de toegankelijkheidsproblematiek in de kijker geplaatst waarmee personen met een beperking vaak geconfronteerd worden.

Twee winnaars 

“Gezien de moeilijke periode waarin verdeeldheid over toegankelijkheid soms extra zichtbaar is, zijn we blij met de deelnemende handelszaken en de extra inspanningen die ze leveren. De kandidaten deden hun best om hun pand goed toegankelijk te maken. Zowel in Braavo Trend Store & Tea Lounge (Tolpoortstraat 21, Deinze) en De Speelvogel (Gaversesteenweg 81, Deinze) werden de leden van de adviesraad telkens vriendelijk ontvangen en voldoende begeleid tijdens het bezoek. Beide zaken bleken goed toegankelijk en kregen daarom een label toegekend” vertelt Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor personen met een beperking. “We hopen ook andere zaakvoerders te motiveren om aandacht te schenken aan toegankelijkheid.”

In 2020 kon er geen prijsuitreiking plaatsvinden, aangezien er door de coronamaatregelen geen plaatsbezoeken mochten plaatsvinden. Hierdoor werden er eind 2021 twee prijzen voorzien. De prijs wordt toegewezen door loting tussen de handelaars en vrije beroepen die eerder al het huidige label verkregen. De prijs bestaat uit een premie van 500 euro en een aandenken met vermelding ‘Toegankelijkheidsprijs stad Deinze’. 

Toegankelijkheidslabel en -prijs 2022

Het stadsbestuur en de STAPB doen een oproep aan alle handelszaken en vrije beroepen om een aanvraag in te dienen voor het toegankelijkheidslabel en zo kans te maken op de toegankelijkheidsprijs 2022. 

Het reglement en het aanvraagformulier vind je terug op www.deinze.be/toegankelijkheidslabel-en-prijs 

Info

Dienst welzijn

Mouterijdreef 22, 9800 Deinze

09 381 68 71

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...