Heemkundige kring over het protestantse ‘Land van Nevele’

Ooit leek het protestantisme in het Land van Nevele op weg om het katholicisme te overvleugelen. In de 16de en 17de eeuw waren herdopers en calvinisten actief in alle geledingen van de bevolking. Het volgende tijdschriftnummer ‘Het Land van Nevele’ wordt een themanummer over deze gereformeerden. 

Jan Luyssaert schreef een omvangrijk artikel over de bloei en vervolging van de protestanten. Hij stelde ook een namenlijst samen. Vooral in Merendree was er zeer een sterke aanwezigheid. Maar de vervolging door Spaanse bezetters en inquisiteurs zorgde ervoor dat al die gemeenschappen verdwenen. Velen vestigden zich in Aardenburgn, net over de grens. 

Er worden ook een paar bekende protestanten belicht door Stefaan De Groote. Zo is er de predikant Lieven Coene uit Poesele die onder meer actief was in Vinkt. Josse Ghusse uit Zeveren werd kapitein bij de bosgeuzen, het leger van Willem Van Oranje dat vocht tegen de Spanjaarden.   

Behalve een straatnaam in Merendree verwijst niets meer naar de ooit zo talrijke protestanten in Het Land van Nevele.

Het tijdschrift verschijnt in maart. Wie interesse heeft in een abonnement kan terecht op www.landvannevele.com

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...