Leerkrachten KADE vallen in de prijzen

Enkele leerkrachten van Kunstacademie Deinze sprongen de voorbije week in het oog met straffe prestaties in hun vakgebied. Zo waren Woodwork Reed Quintet en Duo Goggles finalisten van de wedstrijd Supernova van Klarafestival. Duo Goggles wist deze wedstrijd ook te winnen. Spilar werd genomineerd als ‘beste live band’ op de Flanders Folk Award en componist Bart Van Kerchove veroverde opnieuw een plek op Fingerprints#4. Ook het opmerkelijke afstudeerproject van leerlingen Radio; de podcast ‘Tielde Toveresse’ werd uitgezonden op Radio 1.

“Een belangrijk punt voor onze leerkrachten in KADE is dat ze steeds de nodige flexibiliteit aangereikt krijgen om naast het les geven ook zelf actief op een podium te staan”, zegt directeur Geert Dhondt, “voor onze leerlingen is het een absolute meerwaarde dat hun leerkrachten ook die ervaring kunnen delen.

Jammer genoeg was de voorbije twee jaar ook voor hen niet evident met de cultuursector die op een laag pitje stond maar ze bleven hun passie verder beleven en doorgeven aan hun leerlingen in KADE.”

Zo konden we de voorbije week zien dat er maar liefst drie leerkrachten tot de finalisten van de wedstrijd Supernova van Klarafestival behoorden, namelijk Valérie Trangez (leerkracht fagot) met haar Woodwork Reed Quintet en Esther-Elisabeth Rispens (leerkracht zang) en Wim Pelgrims (leerkracht slagwerk) met hun duo Goggles. Dit laatste duo wist zelfs de hoofdprijs in de wacht te slepen.

Maarten Decombel (leerkracht gitaar) is een gerenommeerde folkmuzikant met diverse ensembles. Deze keer wist hij met zijn nieuwe band Spilar een nominatie als ‘beste live band’ te veroveren voor de Flanders Folk Awards.

In KADE lopen ook enkele componisten rond. Bart Van Kerchove (leerkracht pianolab) slaagde er in om voor de derde editie op rij deel uit te maken van Fingerprints#4; een productie van Klara, VRT Music, Kunstenpunt, ComAV en Sabam for Culture. Zijn werk ‘Hunter’ voor strijkkwartet, geïnspireerd op de roman ‘Trofee’ van Gaea Schoeters werd dan ook vertolkt door het Desguin Kwartet op Klara.

“Het is heel fijn om te zien dat de leerkrachten van KADE naast kwaliteitsvolle lessen aan te bieden ook nog volop actief zijn in de professionele cultuurwereld. We zijn dan ook bijzonder trots dat we zulke straffe artiesten in huis hebben” zegt Trees Van Hove, schepen van onderwijs.

Ook de leerlingen van KADE werken vaak aan opmerkelijke projecten. Zo gingen Eva Degeyter en Sien Joos vorig schooljaar aan de slag met het verhaal van Tielde Roets, een bijzondere vrouw uit Hansbeke die (helaas) als heks bestempeld werd. Ze maakten samen met stadsdichter Steven Van de Putte en de heemkundige kring Het Land van Nevele een podcast met haar verhaal. Radio 1 pikte hun podcast ‘Tielde Toveresse’ op met het programma Zandman.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...