Subsidie voor project ‘Mantelzorger, hoe gaat het nu met jou?’

Het OCMW Deinze krijgt via de projectoproep zorgzame buurten een subsidie van Vlaanderen van 60.000 euro voor het project ‘Mantelzorger, hoe gaat het nu met jou?’. Het project zal ondersteuning en erkenning bieden aan mantelzorgers op een laagdrempelige manier.

Deinze wil samen met een netwerk van partners zoals familiezorg, thuiszorg, apotheken, de Eerstelijnszone Schelde & Leie, thuisverpleging en woonassistenten het aanbod voor mantelzorgers versterken. “We willen mantelzorgers geven waar ze recht op hebben, namelijk ondersteuning en erkenning” klinkt het bij schepen van gezondheidszorg Conny De Spiegelaere. “We willen dit op een laagdrempelige manier doen, door mantelzorgers samen te brengen via activiteiten, hen wegwijs te maken in het zorgaanbod, het sociaal isolement te doorbreken en hun draagkracht te verhogen”.

Er werd eind 2021 een subsidiedossier ingediend naar aanleiding van de projectoproep ‘Zorgzame buurten’. Het project werd positief onthaald en wordt nu beloond met een subsidie van Vlaanderen van 60.000 euro.

Het project start in het centrum van Deinze rond de site Donzapark. Daar bevinden zich o.a. woonzorgcentrum Karel Picqué, assistentiewoningen Het Gast-Huis, seniorenhuisvesting residentie Zeventiendorpen en lokaal dienstencentrum Zeventiendorpen. Daarnaast zal het werkgebied bestaan uit Hulhage, Peter Benoitlaan, Markt – Tolpoortstraat – Knok. Er zijn ook nog een dagopvangcentrum en meerdere assistentiewoningen in de buurt te vinden, waardoor het de ideale uitvalsbasis is om mantelzorgers te bereiken.

Een nog aan te werven buurtcoach zal het aanspreekpunt voor mantelzorgers worden, daarnaast zullen contactclowns aan huis gaan bij zorgbehoevenden met dementie. Ze bieden een luisterend oor en leggen de mantelzorger uit wat het zorgaanbod inhoudt. Een volgende stap wordt een samenwerking met scholen die een zorgrichting aanbieden, zodat studenten de zorg even kunnen overnemen van de mantelzorger. Bij een samenwerking met een hogeschool kunnen studenten het project toelichten bij mensen thuis. Ook om de mantelzorgers samen te brengen zijn er verschillende ideeën: een mantelzorgcafé, een zitdag door de buurtcoach, activiteiten, … en ten slotte vormt evaluatie een belangrijk onderdeel van dit uniek project.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...