Gele doos kan levens redden

Vanaf april wordt het project ‘De gele doos’ uitgerold in eerstelijnszone Schelde en Leie (Deinze, De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth en Zulte). De ‘gele doos’ is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact-, en medische gegevens. Ze moet in de koelkastdeur bewaard worden. Wanneer ouderen en/of personen met een chronische ziekte in nood verkeren, vinden diensten als de brandweer, politie en hulpverleners sneller de nodige informatie.

Wat is de ‘gele doos’?

De ‘gele doos’ is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens. Ze moet in de koelkastdeur bewaard worden. Dat is een gemakkelijk vindbare plaats voor hulpdiensten. Wanneer ouderen en/of personen met een chronische ziekte in nood verkeren, vinden diensten als de brandweer, politie en hulpverleners sneller de nodige informatie. 

De gele doos bevat een infoboekje voor belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens, een pochette voor het medicatieschema en een sticker om op de binnenkant van de deur te bevestigen. Zo weten de hulpdiensten dat er een gele doos in de koelkast aanwezig is.

Waarom? 

De gele doos kan levens redden in noodsituaties en zo bijdragen aan de gezondheid van ouderen in onze eerstelijnszone. Daarnaast stelt het hulpverleners in staat om tijdig de juiste acute zorg te verlenen en/of de juiste contactpersonen te verwittigen indien nodig. 

Voor wie is de gele doos en hoe kan je deze verkrijgen? 

Voor zelfstandig wonende ouderen al dan niet met een chronische ziekte. De personen die in aanmerking komen zullen een brief ontvangen van het lokaal bestuur. Hiermee kunnen ze de gratis doos afhalen. Op deze brief zal ook meer informatie over de afhaalmogelijkheden staan. Bij het afhalen wordt ook meer informatie over het gebruik van de gele doos gegeven. Indien de persoon niet in de mogelijkheid is om deze af te halen, kunnen ook familie en mantelzorgers de doos afhalen. 

Dit project is een samenwerking tussen de lokale besturen en de bevoegde diensten van Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Eerstelijnszone Schelde en Leie. Met dank aan stad Gent voor de ondersteuning en basis van het project.  

Info
Eerstelijnszone Schelde en Leie, [email protected], 09 387 82 97
Deinze: LDC Zeventiendorpen, [email protected], 09 387 82 80 of LDC De Bosrank, 09 381 08 15 

De Pinte: Sociaal Huis De Pinte, [email protected], 09 282 32 54 

Nazareth: [email protected], 09 396 48 70
Sint-Martens-Latem: Sociaal Huis Sint-Martens-Latem, [email protected], 09 282 78 36Zulte: Sociaal Huis Zulte, [email protected], 09 397 12 00

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...