Hoofdvroedvrouw AZ Sint-Vincentius Deinze pent  ervaringen uit het Zuiden neer in ‘Moeders in Afrika’ 

Sinds 2005 heeft AZ Sint-Vincentius Deinze een partnerschap met de Congolese  gezondheidszone Kasongo-Lunda. Hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver, stafmedewerker zorg Johan Vanlauwe en spoedarts Nele Vangheluwe gingen al  meerdere keren ter plaatse, in samenwerking met Memisa en Artsen zonder Vakantie. De  ervaringen in het Zuiden lieten een stevige indruk na. “Ik kon niet anders dan erover  schrijven”, klinkt het bij Sabine. 

“Misschien schrijf ik hier ooit wel een boek over”, dacht Sabine bij zichzelf toen ze, helemaal  overmand door emoties, na een missie huiswaarts keerde. En dat deed ze. De kattenbelletjes,  oorspronkelijk haastig neergepend van onder een muskietennet in Congo, vormden de basis  voor een persoonlijk relaas over haar ervaringen in Kasongo-Lunda. De gezondheidssite lijkt er  enkel qua beddenaantal op AZ Sint-Vincentius Deinze, want een ziekenhuis zonder water en  elektriciteit is hier ondenkbaar. Het boek bevat pakkende getuigenissen uit het alledaagse leven  in Kasongo-Lunda en laat ons stilstaan bij het belang van de plaats waar onze wieg staat. 

Sabine Van de Vyver: “Het is géén chronologisch verslag van vijftien jaar heen en weer naar het  Zuiden. Wel een boek recht uit mijn hart, een hart met veel respect voor de sterke Congolese  vrouw, en vol erkenning voor alle collega’s in het Zuiden die, ondanks de soms erbarmelijke omstandigheden en beperkte middelen, er elke dag weer staan om hun patiënten met zorg te  omringen”.  

Het script werd opgepikt en uitgegeven door uitgeverij Houtekiet en is sinds 11 februari te koop  ten voordele van Kasongo-Lunda via de materniteit van AZ Sint-Vincentius Deinze (via  [email protected]), in elke boekhandel of online.  

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...