Deinze krijgt er een ambachtelijke biologische pluktuin bij. 

De Groene Tafel is een biologische zelfoogsttuin die volgens CSA principe werkt en groenten, snijbloemen en fruit voorziet voor zowat 30 gezinnen. CSA staat voor Community Supported Agriculture, wat zoveel betekent als gemeenschapslandbouw. 

De Groene Tafel wordt uitgebaat door Boer Jef.  Boer Jef en zijn vrouw Jacoba kweken reeds jaren hun eigen groenten voor zichzelf en hun 2 jonge kinderen. Boer Jef heeft met dit project zijn kennis vanuit de bio-ingenieurswetenschappen samengebracht met zijn passie. “Binnen ons project is het de bedoeling om een gemeenschap te vormen op ons veld. De deelnemers en  Boer Jef slaan de handen in elkaar om tot een duurzaam landbouwmodel te komen.”

CSA steunt op een wederzijds engagement waarbij de kosten en de oogst gedeeld worden. Als deelnemer krijg je inspraak in wat er gekweekt wordt en ben je steeds welkom om mee de handen uit de mouwen steken. Dit is ook een mooie activiteit voor kinderen.
Door de combinatie van zowel groenten, bloemen en fruit, proberen we zoveel mogelijk via permacultuur te werken en zetten we in op biodiversiteit. Op deze manier lokken we zoveel mogelijk natuurlijke vijanden, van bijvoorbeeld bladluizen, waardoor pesticiden overbodig zijn. We verstoren het bodemleven zo min mogelijk en zetten we geen grote landbouwmachine’s in. In een gezonde bodem zitten immers belangrijke schimmels die onze planten sterker maken waardoor ze beter bestand zijn tegen ziektes. Plus, we gaan ook zeer bewust om met water door gericht water te geven. 

Als deelnemer betaal je jaarlijks een vast bedrag voor elk gezinslid. 

“Vanaf 1 mei, kunnen onze deelnemers hun eigen groenten komen oogsten en kan je genieten van de unieke smaak van biologische kraakverse groenten. De unieke smaak waarbij suikers in groenten nog niet zijn omgezet in zetmeel, kan je in geen enkele winkel vinden. Bij ons kan je zien  waar je eten vandaan komt en is men altijd welkom om mee te doen met onze gemeenschappelijke activiteiten. We kweken een variatie van verschillende bekende en minder bekende groentesoorten. Zijn er groenten omwille van het weer vroeger klaar, dan profiteren onze vroege leden reeds mee van de opbrengst.”

Eind mei of begin Juni kan je je eigen wekelijks boeketje biologische snijbloemen komen plukken. 

“Als startend project verwachten we nog geen volwaardige opbrengst van ons fruit voor een volwaardig fruit abonnement. Pas eind 2022 leggen we een  boomgaard aan. Dit alles meegenomen bieden we voor het seizoen 2022 geen fruit abonnementen aan, maar mogen de deelnemers van de groenteabonnementen, in ruil voor het vertrouwen, dit seizoen gratis plukken van het reeds aanwezige kleinfruit. Daarnaast konden onze leden die reeds inschreven, genieten van onze vroege oogst. Het mooie weer van de voorbije dagen gaf onze teelt een ware boost. Zo konden reeds onze eerste bio asperges, paksoi, sla en peultjes worden aangeboden als extraatje aan onze leden.”

Je kan hen vinden aan de Wakkenseheirweg in Deinze. Via www.degroenetafel.be en op instagram.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...