Gentse Barge bracht familie Vanhaesebroeck in stijl naar Poppoplein

Op zaterdagmiddag 7 mei meerde de prachtig gereconstrueerde 18e-eeuwse trekschuit de Gentse Barge aan in Deinze, ter hoogte van het Poppoplein. Het drijvend erfgoed bracht de familie Vanhaesebroeck naar hun thuishaven.

“Na twee Coronajaren mocht het eens een specialleke zijn”, klinkt het overtuigd.
Al sinds 2003 organiseert de familie een jaarlijkse bijeenkomst, met een gezellig samenzijn en bijhorend hapje en drankje. “We zijn dit initiatief gestart in 2003, na het overlijden van onze grootmoeder en twee van onze nonkels. In veel families is het zo dat nonkels en tantes en neven en nichten elkaar steeds minder zien na het overlijden van de grootouders. Wij wilden vermijden dat we elkaar alleen maar zouden tegenkomen op begrafenissen. Daarom brachten we een feestcomité samen met daarin een vertegenwoordiger van het gezin van elk van de zes zonen”, legt Bart Vanhaesebroeck uit.

“Sinds 2003 organiseren we dus een jaarlijkse familiereünie met een etentje. We deden al eens een uitstap naar Hazebrouck net over de grens met Frankrijk, we waren al aan de zee of zochten restaurantjes uit met ‘haas’ in de naam.
Enkele jaren nadien startten we ook met een nieuwjaarsontbijt, handig om iedereen bij het begin van het nieuwe jaar het beste te wensen. En tijdens de coronaperiode organiseerden we een sneukelwandeltocht in onze prachtige stad. Het doet deugd om te zien dat niet alleen de kinderen van de nonkels, maar intussen ook hun kleinkinderen naar deze activiteiten komen en elkaar echt kennen.”

Zaterdag 7 mei bracht een bus van de firma Nazareth Cars die ook banden heeft met de familie de ‘Vanhaesebroeckjes’ (twee van de nonkels waren daar ooit chauffeur binnen- en buitenland) naar de Snepkaai in Gent. Daar scheepten ze in op de Gentse Barge die hen via de schilderachtige landschappen langs de Leie van Gent over Sint-Martens-Latem naar Deinze bracht.
De bouw van de Barge is een initiatief van wijlen Kapitein André De Wilde en Walter De Buck. De reconstructie die startte in 2002 werd één van de meest prestigieuze sociale tewerkstellingsprojecten van Vlaanderen. En dat het resultaat gezien mag worden, dat kon je zaterdag in Deinze komen checken.

Meer info over de Gentse Barge: https://www.gentsebarge.be/

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...