“Homofoob en transfoob geweld gebeurt overal. Ook in Deinze. Nog al te vaak wordt van dit geweld echter geen aangifte gedaan uit schaamte voor wat er gebeurd is of uit angst om ge-out te worden, met als gevolg dat veel van dit geweld onder de radar blijft en daders niet gestraft worden. Dat is bijzonder pijnlijk voor de slachtoffers en nefast voor hun verwerkingsproces.” zegt Mathijs Van der Eecken, covoorzitter van Jong VLD Deinze. “Daarom stellen we met Jong VLD Deinze voor om ook in onze politiezone een referentieagent aan te stellen die zich specifiek bezighoudt met homofoob en transfoob geweld.”

De referentieagent wordt dan het aanspreekpunt voor (vermoedelijke) slachtoffers van homo- of transfoob geweld. Door ervaring en een bijkomende opleiding kent hij of zij de specifieke problematieken die spelen bij LGBTQI+’s en wordt de drempel verlaagd om aangifte te doen. Op dit moment is er al een maatschappelijk werkster van de Sociale Politie die achteraf de slachtoffers van haatmisdrijven opvangt, maar zij kan geen pv’s opmaken of verklaringen afnemen. En daar wringt net het schoentje: de eerste momenten na een misdrijf zijn cruciaal.

Als slachtoffers dan een gespecialiseerde agent voor zich krijgen is de drempel om hun verhaal te doen direct heel wat minder hoog. “Daarnaast is zo’n referentieagent ook de ideale persoon om te sensibiliseren in scholen en het online pesten van holebi-jongeren aan te pakken.”

Delen op: