Bibliotheek Landegem werkt voortaan met zelfuitleenbalies

Vanaf nu beschikt de bibliotheek Landegem over drie zelfuitleenbalies. Hiermee kunnen leners zelf hun boeken en andere materialen lenen, inleveren of verlengen. Deze nieuwe technologie zorgt er ook voor dat de bibliotheekmedewerkers meer tijd krijgen om de leners nog meer persoonlijke service te geven.

“De medewerkers van de bibliotheek Landegem werkten hard om alle 47.276 bibliotheekmaterialen te taggen of ‘uitleenklaar’ te maken voor de zelfuitleenbalies” vertelt Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “De bibliotheek Landegem is een druk bezochte plek. In 2021 realiseerde ze 80.662 uitleningen en 58.510 verlengingen. Door de zelfuitleenbalies verrichten de leners nu grotendeels zelf deze handelingen. Dat maakt tijd vrij voor de medewerkers om de leners nog meer persoonlijke service te geven, leestips te geven en ze te helpen bij het zoeken naar het juiste boek.”

“De zelfscans zijn heel gebruiksvriendelijk. De medewerkers helpen de leners graag op weg om te tonen hoe het systeem werkt” zegt Pieter Vanholme, bibliothecaris van Landegem. “Wie nog wat onwennig is of vragen heeft, kan zeker terecht bij het personeel.”

Nieuwe inleverbus

Materialen inleveren buiten de openingsuren kan nu via de nieuwe inleverbus. Deze intelligente inleverbus is verbonden met de bibliotheeksoftware zodat de ingeleverde materialen meteen van de lenerskaart verdwijnen. Via ‘Mijn Bibliotheek’ kan je opvolgen welke bibmaterialen je eventueel nog in bezit hebt.

“De nieuwe inleverbus maakt het ook mogelijk om materialen die geleend werden in de bibliotheek Deinze, in te leveren in de bibliotheek Landegem” klinkt het bij Trui Galle, bibliothecaris van Deinze. “Dit geldt ook in omgekeerde richting. Via de inleverbus in de bibliotheek Deinze kunnen voortaan ook boeken die geleend werden in de bib Landegem ingeleverd worden. Zo wordt het intern leenverkeer tussen beide bibliotheeklocaties nog eenvoudiger.”


“De fietskoerierdienst bezorgt de materialen tussen de twee bibliotheken. Leners kunnen materialen van de ene bibliotheek gratis opvragen en naar de andere bibliotheek laten overkomen” vertelt burgemeester Jan Vermeulen. “Wie boeken of andere materialen via de inleverbus wil inleveren, heeft dus de keuze tussen de inleverbus van bib Deinze of bib Landegem.”

Online betalen

Om het voor de leners nog eenvoudiger te maken, is er sinds kort nog een nieuwe dienstverlening. Leners van de bibliotheek Deinze en Landegem kunnen hun openstaande bedragen nu ook online betalen via ‘Mijn Bibliotheek’. 

“Door de zelfuitleenbalies, de fietskoerierdienst en het online betalen wordt de dienstverlening voor de leners verder geoptimaliseerd zodat ze onbezorgd kunnen genieten van al het moois dat de bibliotheek te bieden heeft”, besluit schepen van cultuur Rutger De Reu.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...