Opvang De (B)engeltjes biedt buiten slapen aan

Buiten slapen is een gekend fenomeen in de Scandinavische landen. De laatste jaren zijn ook in België al veel kinderopvanglocaties hiermee gestart. De ervaringen zijn vaak zo positief dat er volop verder op ingezet wordt. Ook in Deinze willen we de mogelijkheden tot buiten slapen onderzoeken in de kinderopvang. Momenteel is groepsopvang De (B)engeltjes de enige opvanglocatie waar baby’s en peuters buiten een tukje kunnen doen.

De groepsopvang De (B)engeltjes (Machelenbinnenweg 53 in Deinze) vangt 21 kindjes op tussen 0 en 3 jaar Er kunnen maximaal 17 kindjes tezelfdertijd opgevangen worden. 

Karen Van Rentergem en Morgane Dhaenens, de twee kinderbegeleiders van De (B)engeltjes, zijn recent gestart met het concept ‘buiten slapen’.

Een aantal positieve getuigenissen van kinderdagverblijven die dit al toepassen, overtuigden hen snel. Het biedt volgens hen de mogelijkheid om een extra rustgevende ‘slaapkamer’ te creëren. 

In De (B)engeltjes is er een speciaal buitenbedje met muggengaas voorzien waarin twee kindjes tegelijk kunnen slapen. Het bedje wordt zowel voor het morgen- als het namiddagdutje gebruikt. Momenteel slapen slechts een viertal kindjes buiten. De (B)engeltjes werkte in samenwerking met de dienst kinderbegeleiders een informatiebrochure en een afsprakenblad uit waarin ouders alle info rond het buiten slapen terugvinden. Vooraleer een kindje buiten te slapen wordt gelegd, hebben de kinderbegeleiders een gesprek met de ouders. Er wordt ook rekening gehouden met de wensen van de ouders. Als een ouder niet wil dat zijn kindje onder 10°C buiten slaapt, dan gebeurt dat niet. 

Het buitenbedje wordt vooral gebruikt voor kinderen die moeilijk inslapen en veel wenen. In de frisse buitenlucht vallen ze gemakkelijker in slaap omdat ze rustig worden door de natuurlijke omgeving (bv. rondvliegende vogeltjes, ruisende bomen, bewegende wolkjes, …). Doordat deze kindjes buiten slapen is het ook rustiger in de slaapkamer waar de andere kinderen een tukje doen. Kinderen kunnen zowel in de zomer als in de winter buiten slapen. De kinderbegeleiders houden wel rekening met de weersomstandigheden. Zo slapen de kindjes niet buiten als het erg vriest. De kinderbegeleiders houden ook regelmatig een oogje in het zeil. 

Dit concept kan ongetwijfeld een mooie plek krijgen binnen het buiten speelbeleid in de kinderopvang.

Trees Van Hove, schepen bevoegd voor kinderopvang is reeds lang pleitbezorgster om hiermee van start te gaan. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een positief effect heeft op de weerstand van de kindjes en dat baby’s en peuters er alleen maar rustiger en vrolijker van worden” getuigt de schepen. “Het draagt bij tot een gezonde ontwikkeling van het kind en bevordert het welbevinden doorheen de dag. Het stadsbestuur investeert dan ook graag in de aankoop van degelijk materiaal (buitenbedjes met muggengaas, aangepaste slaapzakken, …) om dit mogelijk te maken. We onderzoeken welke opvanglocaties in aanmerking komen om de kindjes buiten te laten slapen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...