Vier Midzomer met Fleur-Couleur! 

© Lies Couckuyt

Op 24 juni viert Fleur-Couleur het begin van de zomer, de langste dag van het jaar en de zomerzonnewende. Met bloemenkransen en boeketten, vreugdevuur en picknick midden in ons bloemenveld.

Als sinds lang werden midzomerfeesten georganiseerd. De Kelten vierden zo’n duizend jaar voor onze jaartelling al het zogenaamde Litha. Midzomervuren zorgden voor bescherming, reiniging en de hoop dat de zon zijn warmte lang genoeg zou behouden om een goede oogst te bieden. Mensen geloofden dat planten op midzomer magische krachten hadden en een sterk geneeskundige waarde.

Vanaf de late middeleeuwen begonnen Zweden met dansen rond de meiboom. In de agrarische samenleving werd de midzomernacht beschouwd als een tijd van magie en mysterie. Planten zouden genezende krachten krijgen en werden gebruikt om de toekomst te voorspellen. Jonge vrouwen moesten 7 verschillende soorten bloemen plukken, onder hun kussen leggen en dromen over hun toekomstige echtgenoot. In stilte, anders wordt de magie verbroken.

Het dragen van een bloemenkrans in je haar is een oud symbool van wedergeboorte en vruchtbaarheid. Om het hele jaar door de bloemenmagie te behouden, werden boeketten gedroogd en met Kerst gebruikt om het gezin gezond te houden tijdens de lange, koude winter.

Zoals bij alle grote feestdagen draait het ook bij midzomer om eten, drinken en samen spelen: een populair spel voor Zweden is ‘kubb’.

Kom op vrijdag 24 juni langs en vier samen met Fleur-Couleur Midzomer. Pluk je zomers boeket (met verse en droogbloemen). Maak een bloemenkrans voor in je haar (volg het stappenplan). Breng je picknick en vrienden mee en geniet van de langste zomeravond in de natuur. En voor wie zin heeft in een kubb-spel: breng maar mee!

Ze eindigen met een vuur wanneer de zon onder de horizon verdwijnt… Welkom!

Facebookevent:
https://www.facebook.com/events/2298110940341119/?ref=newsfeed

Website
https://www.fleur-couleur.be/

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...