Liefde in Merendree brengt poëzie in het groen

Op zondag 28 augustus organiseren de stad Deinze, het Davidsfonds Landegem en het dichterscollectief Deinze (Décédé) een gratis poëziemanifestatie in Merendree.  

Romantiek centraal 

Tijdens ‘Liefde in Merendree’ brengen tal van lokale dichters een ode aan de liefde. Voor het dichterscollectief Deinze treden naast stadsdichter Steven Van de Putte ook Maaike Carrette, Mieke Geldhof, Matthias Haeck, Patrick Verstraete en Rob De Winter op. Zij delen het podium met lokale dichters Johan Cornelis, Hugo Verhaege en Roni Ranke. Pianist Jelle Vastershaeghe speelt in op de sfeer van de gedichten met eigen geïmproviseerde muziek. 

Op een idyllische locatie

De poëzienamiddag vindt plaats in het beeldenpark van de Galerie Lieve Lambrecht in Merendree. In deze kunstgalerie kan je tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars in diverse stijlen en stromingen bijwonen.  Tot zondag 28 augustus loopt er de tentoonstelling ‘Summertime’, een zomerse selectie uit de vaste collectie. “Het evenement ‘Poëzie in het park’ dat vorig jaar in de Deinse parken plaats vond, inspireerde Davidsfonds Landegem voor dit openluchtevenement. We zochten een even idyllische locatie in Nevele en kwamen al snel uit bij het beeldenpark van de Galerie Lieve Lambrecht. Het is haast symbolisch dat we zoveel dichters kunnen samen brengen in het dorp van Basiel De Craene”, weet Davidsfonds-voorzitter Walter Uyttenhove. 

Gastdichteres 

De organisatie wist voor dit evenement Annemie Deckmyn als gastdichteres te strikken. Zij won verschillende prijzen en debuteerde als dichteres in 2018 met de bundel ‘Alles gebeurt onderweg’ (Uitgeverij P. Leuven) Zij trad op met haar gedichten, ondersteund door haar zoon Bert Verbeke, tot de pandemie hier abrupt een einde aan maakte. Gedichten uit deze eerste bundel werden opgenomen in diverse bloemlezingen.

Haar tweede bundel ‘Storm na storm’ verscheen op 25 juni 2022 bij dezelfde uitgever. Uit deze bundel werd het gedicht ‘voor onze kust…’ opgenomen in de verzamelbundel ‘In donzen dromen. De 100 beste gedichten uit De Gedichtenwedstrijd 2020’ (Poëziecentrum, Gent). Het gedicht ‘op een hoogdag…’ werd genomineerd voor de Melopee-Poëzieprijs Laarne 2021. Voor onze stadsdichter was de samenwerking met lokale verenigingen één van de grote speerpunten van zijn opdracht. Zo wou hij een groot lokaal draagvlak creëren voor deze kunstvorm. De samenwerking met het Davidsfonds kadert volledig in deze visie. Met de stad willen we cultuur toegankelijk maken voor een groot publiek. Het is dan ook goed dat we regelmatig kunnen samenwerken met waardevolle initiatieven in de deelgemeenten”, besluit schepen van cultuur Rutger De Reu. 

Praktisch

‘Liefde in Merendree’, vindt plaats op zondag 28 augustus om 15 u. in Lieve Lambrecht Art Center, Oostergemstraat 18, 9850 Deinze (Merendree). Er is drankgelegenheid in de beeldentuin. De inkom is gratis.  Reserveren via [email protected] is noodzakelijk.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...