Tijdelijk zwemverbod in Oude Leiearm in Astene

Bij visuele controle van het zwemwater van Vosselare Put in Astene werd een verdachte bloei van toxische cyanobacteriën of blauwalgen vastgesteld. Bij contact met blauwalgen kunnen er ernstige gezondheidsrisico‘s ontstaan. Daarom adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid om een zwemverbod uit te vaardigen bij een besluit burgemeester.

“Omdat de drijflaag in de zwemzone ligt en er ernstige gezondheidsrisico’s zijn bij contact met de drijflaag of bij de inname van water waarin toxines die vrijgezet worden bij het afsterven van de blauwalgen aanwezig zijn, adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid om een tijdelijk zwemverbod uit te vaardigen. Dit gebeurt door middel van een besluit burgemeester” vertelt burgemeester Jan Vermeulen.

Er zal een bord met de vermelding ‘Zwemverbod’ ter hoogte van de zwemzone worden geplaatst. Het zwemverbod geldt niet alleen ter hoogte van Vosselare Put, maar voor de volledige Oude Leiearm in Astene.

Het zwemverbod kan pas worden opgeheven als de drijflaag met blauwalgen verdwenen is en als uit analyseresultaten blijkt dat het gehalte toxines minder dan 20µg/l bedraagt. 

Wanneer de drijflaag volledig verdwenen is, wordt een staal afgenomen. Het resultaat van dit onderzoek zal bepalend zijn voor het verdere verloop. Agentschap Zorg en Gezondheid informeert ons zo spoedig mogelijk over dit resultaat en de eventuele opheffing van het zwemverbod. Info
www.kwaliteitzwemwater.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...