Deinze laat de strijd tegen armoede niet los

Naar aanleiding van de Dag van het verzet tegen armoede (17 oktober) schenkt stad Deinze voor het tweede jaar op rij extra aandacht aan het thema armoede. Over de verschillende stadsdiensten heen en in samenwerking met de lokale armoedeverenigingen werden allerlei activiteiten opgezet met en voor personen in armoede. Ook voor het ruime publiek hebben diverse evenementen plaats om zo het thema armoede bespreekbaar te maken.

Armoede is de laatste tijd een brandend actueel thema. Na de coronacrisis zorgt de stijgende inflatie er voor dat niet alleen de laagste inkomensgroepen maar ook de lagere middenklasse nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen. En dat terwijl in 2021 reeds 1 op 5 kinderen in België in kansarmoede verzeild dreigde te geraken en 1 op 6 Belgen onvoldoende inkomen had om zijn basisvoorzieningen te betalen. “Hallucinante cijfers, maar dit is de bittere realiteit. Een realiteit waar we ook in Deinze dagelijks mee geconfronteerd worden. Het Sociaal Huis van Deinze zet zich dan ook dagdagelijks samen met de armoedeverenigingen in om armoede te bestrijden”, licht Marleen Vanlerberghe, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en schepen voor armoedebestrijding, toe. “Tussen 17 en 24 oktober zetten we met de lichtprojectie ‘Samen tegen armoede in Deinze – Armoede is sociaal onrecht’ op de gevel van Leietheater het thema armoede duidelijk in de kijker.”

“Omdat armoede vaak tot een sociaal isolement leidt, organiseren we ontmoetingsmomenten voor deze mensen. Op de Wereldarmoededag gaan ze bijvoorbeeld samen met leerlingen van Leiepoort Sint-Theresia lekkere maar tegelijk ook budgetvriendelijke gerechten bereiden. Een initiatief dat zowel letterlijk als figuurlijk gesmaakt wordt. Ook de huidige energiecrisis laat zijn sporen na. Om de cliënten van het Sociaal Huis te sensibiliseren organiseren we een infosessie over zuinig energieverbruik. Nu armoede geen ver-van-mijn-bed-show meer is, is het van groot belang dat we onze jongeren goed voorbereiden op hun toekomst. In oktober zullen laatstejaarsstudenten van het middelbaar onderwijs kunnen ervaren wat de moeilijkheden kunnen zijn bij het beheren van een budget. Dat gebeurt aan de hand van een inleefparcours op de budgetbeurs WaKosta?! die te vinden is in het oude stadhuis.”

“Vanuit de culturele hoek worden ook een aantal activiteiten georganiseerd”, aldus Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. “In Leietheater vertonen we op woensdagnamiddag 19 oktober de familiefilm ‘Rémi sans famille’. Op 1 en 2 november staan twee topfilms geprogrammeerd: ‘Tori et Lokita’, een productie van de broers Dardenne en winnaar van een prijs op het filmfestival in Cannes, en ‘Belfast’, winnaar van een Golden Globe voor beste script.”

De bibliotheek biedt in het kader van lokaal mondiaal beleid lezingen aan over een aantal uiterst actuele thema’s. “Zo komt professor en politicoloog David Criekemans toelichting geven over de oorlog in Oekraïne die ontstaan is ten gevolge van de geopolitieke transitie tussen de grootmachten. Stadsgenoot professor Koen Schoors komt als econoom, maar ook als kenner van Rusland en als bestuurder van de duurzame energiecoöperatie Energent de onderlinge verbanden en uitdagingen van het energiedossier schetsen. Suzy Serneels, beleidsmedewerker Broederlijk Delen, komt spreken over de rol die de agro-ecologie speelt in onze voedselcrisis”, vult Trees Van Hove, schepen bevoegd voor lokaal mondiaal beleid, aan.

Het uitgebreide programma wordt afgesloten op 20 december met de voorstelling ‘De Kansendans’, een monoloog gebaseerd op het gelijknamig boek van Lieven Depril en Caro Bridts over armoede en gelijk(waardig)heid. “Laat je verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Ik nodig dan ook graag elke Deinzenaar uit om een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen te krijgen”, roept Dirk Vlaemynck van Welzijnsschakels De Zonnebloem Nevele op.

We hopen onze inwoners te sensibiliseren rond de strijd tegen armoede en nodigen hen graag uit op de activiteiten die plaatshebben van 12 oktober tot en met 20 december. 

Info

www.deinze.be/verzettegenarmoede

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...