Expo ‘Dichter bij de Leie. Leiestreek in woord en beeld’

Tijdens de expo ‘Dichter bij de Leie. Leiestreek in woord en beeld’ gaat het mudel op zoek naar de poëzie achter het beeld en het beeld in de poëzie van klassieke en beeldende kunstenaars en schrijvers in de Leiestreek. De tentoonstelling loopt van 22 oktober 2022 tot 22 januari 2023.

In de periode 22 oktober 2022 – 22 januari 2023 organiseert het Museum van Deinze en de Leiestreek de tentoonstelling ‘Leiestreek in woord en beeld’. Tijdens de expo gaat het mudel op zoek naar de poëzie achter het beeld en het beeld in de poëzie van klassieke en hedendaagse beeldende kunstenaars en schrijvers in de Leiestreek. 

Beeldende kunsten uit onze regio worden gecombineerd met wat er in proza en poëzie geschreven is over de Leiestreek, en over het leven op en rond de rivier de Leie. Deze beschouwingen over de regio worden immers al te vaak los van elkaar gezien, terwijl ze deel uitmaakten van een gezamenlijk cultureel leven, waarbij kunstenaars uit alle disciplines doorgaans onderling intens contact hadden en elkaar stimuleerden in hun artistieke praktijk, in welke vorm dan ook. 

Het schilderen in de Leiestreek en het bezingen van de regio met woorden neemt aanvang in de tweede helft van de 19de eeuw. Xavier De Cock schildert er rond 1860 in de geest van de pleinairisten één van de eerste belangrijke werken ‘Overtocht van het veer op de Leie te Latem’. In 1890 presenteert Emile Claus zijn monumentale ‘Bietenoogst’. Tegelijk is er een uittocht van verschillende kunstenaars uit het steeds meer geïndustrialiseerde Gent. Op het platteland vinden ze de waarachtigheid en de eenvoud van het landelijke leven. Ook dichters-schrijvers als Guido Gezelle, Stijn Streuvels en Karel Van de Woestijne ontdekken op eenzelfde manier de Leiestreek en gebruiken de ‘gouden stroom’ in hun verzen of proza. 

Gedurende de daaropvolgende generaties en tot op heden zal de rivier de Leie de rode draad en een niet-aflatende inspiratiebron voor kunstenaars blijven. De opvolging blijkt telkens verzekerd, zodat in de tentoonstelling ook werk kan worden getoond van hedendaagse kunstenaars. 

In die geest wordt er naast poëzie en proza werk geselecteerd van onder meer volgende beeldende kunstenaars: Emile Claus, Evert Debusschere, Roger De Backer, Xavier De Cock, Raoul De Keyser, Valerius De Saedeleer, Stief DeSmet, Gustave en Léon De Smet, Georges Dheedene, Modest Huys, Hubert Malfait, Roger Raveel, Albert Saverys, Albert Servaes, Albijn Van den Abeele, Gustave van de Woestijne, e.a.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...