Winnaar toegankelijkheidsprijs 2022

Doktershuis Hansbeke is dit jaar de winnaar van de toegankelijkheidsprijs in Deinze. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan handelaars en vrije beroepen die hun zaak toegankelijk maken voor personen met een beperking. 

Het toegankelijkheidslabel en de -prijs zijn bekroningen voor handelaars of vrije beroepen in Deinze die hun handelspand met dienst- en/of winkelfunctie toegankelijk gemaakt hebben voor personen met een lichamelijke, visuele, auditieve en/of verstandelijke handicap. Dat kan gaan om zowel het toegankelijk maken van de ruimte voor een rolstoelgebruiker, als eenvoudigweg de bereidheid om klanten te ondersteunen waar nodig. Het stadsbestuur wil zo de toegankelijkheidsproblematiek in de kijker plaatsen. 

Nieuwe of vernieuwde handelszaken kunnen een aanvraag indienen om het toegankelijkheidslabel te verkrijgen. De STAPB beoordeelt de aanvraag en doet een plaatsbezoek. Daarna kent het stadsbestuur het label toe. Het pand moet voldoen aan een aantal criteria, gebaseerd op de minimale toegankelijkheidsnormen zoals voorzien in het toegankelijkheidshandboek voor publieke gebouwen (Vlaamse regelgeving). De normen van toegankelijkheid, bereikbaarheid en onthaal staan centraal. 

Doktershuis Hansbeke

Dit jaar is Doktershuis Hansbeke de winnaar. De groepspraktijk mag op vrijdag 23 december het toegankelijkheidslabel en de -prijs in ontvangst nemen. Het label is een sticker waarop het toegankelijkheidssymbool staat afgebeeld en de prijs is een premie ter waarde van 500 euro.

Doktershuis Hansbeke is een praktijk waar vier huisartsen (Dr. Hans Van Den Abbeele, Dr. Delphine Magniette, Dr. Louise Achten en Dr. Louise Debruijckere), twee medewerkers (Lisa De Brabander en Isabelle Carpentier) en één paramedicus (Ine Matthijs) werken. De praktijk is gelegen in Grote Merestraat 12 A in Hansbeke. 

“De leden van onze adviesraad waren aangenaam verrast om verschillende redenen” vertelt Marleen Vanlerberghe, schepen bevoegd voor personen met een beperking. “De praktijk verhuisde onlangs naar dit gerenoveerd pand. Bij de renovatie werd goed nagedacht over de indeling van het gebouw. Zo is er voldoende ruimte voorzien voor personen met een fysieke beperking die zich in een rolstoel moeten verplaatsen. Daarnaast maakt ook de warme, hulpvaardige ontvangst het verschil voor wie het niet evident is om zich te verplaatsen. De (onthaal)medewerkers van Doktershuis ontvangen de patiënten met open armen en bieden informatie en hulp aan indien nodig.”

Oproep toegankelijksprijs 2023

Het stadsbestuur en de STAPB doen een oproep aan alle bestaande, nieuwe of vernieuwde handelszaken om een aanvraag te in te dienen voor het toegankelijkheidslabel en -prijs 2023. Handelszaken die al deelnamen voor 1 januari 2020 kunnen zich opnieuw kandidaat stellen en zo hun label hernieuwen en kans maken op de prijs. Die bestaat uit een premie van 500 euro en een aandenken met vermelding toegankelijkheidsprijs Stad Deinze.De formulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst Welzijn of op www.deinze.be/toegankelijkheidslabel-en-prijs

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...